Koskenkorvatillverkaren Altia slås samman med norskt alkoholbolag

Finska Altia och norska vin- och spritbolaget Arcus slår sina påsar ihop.

Pekka Tennilä blir vd för det sammanslutna företaget.
Spritbolaget Altia, känt för bland annat sin Koskenkorvavodka, fusioneras med norska vin- och spritbolaget Arcus och bildar ett nytt bolag med namnet Anora Group. Det meddelar bolagen under tisdagsmorgonen.
Anora Group ska satsa både på lokala drycker och på globala varumärken. Altias nuvarande vd Pekka Tennilä fortsätter som vd för det nybildade bolaget, vars huvudkontor ska finnas i Helsingfors.
Altia är grundat i sin nuvarande form 1999 som en avknoppning från Alko. Bolaget var tidigare statligt ägt, men är sedan 2018 listat på Helsingforsbörsen vilket också det nya bolaget kommer att vara.
"Jag är nöjd över att det fusionerade bolaget är finländskt och kommer att finnas i Helsingfors. Bolagets aktie noteras endast på Helsingforsbörsen och vd:n kommer att vara finländsk", säger Tytti Tuppurainen (SDP), som ansvarar för statens ägarstyrning, i ett pressmeddelande.
Den finska staten är i dagsläget Altias största ägare, men blir i och med fusionen näst störst efter norska Canica. Finska staten kommer att ha ett innehav på 19,4 procent av Anoras aktier.
Investmentbolaget Canica ägs av den norska affärsmannen Stein Hagen‚ ordförande i Orklas styrelse, med familj.
Arcus har en bakgrund inom det norska Vinmonopolet, motsvarigheten till Alko, men är privatägt sedan 2003 och börslistades i Oslo 2016.
Bolagens sammanlagda omsättning var 640 miljoner euro år 2019. Anora sysselsätter 1 100 personer i Norden och de baltiska länderna.
Läs också:
Finska forskare har upptäckt botemedel mot baksmälla
Alkos försäljning ökade i augusti – rosévin lockar nu allt fler
En av fem finländare tror att lagen inte förbjuder en från att cykla berusad
Glass med alkohol i – hur kommer man ens på tanken?

ANDRA LÄSER