Här är årets tio luciakandidater – värme, mod och samhällsengagemang högt i kurs hos luciajuryn

Juryns uppgift var inte lätt, det hade i år kommit in flera ansökningar till uppdraget som Finlands lucia än under tidigare år. Coronapandemin tycks öka folks vilja att delta i det frivilligarbete som luciakampanjen är.

Maria Saaristo på HBL Junior, artisten Tino Singh och Annvi Gardberg på Yle har gjort det första urvalet bland ansökningarna till Finlands lucia 2020. Snart är det er läsares tur att rösta på en kandidat.
21.10.2020 14:00 UPPDATERAD 29.10.2020 09:59
Efter en förmiddag av funderingar, förhandlingar och samtal var luciajuryn, som består av producenten Maria Saaristo på HBL Junior, undersökande redaktören Annvi Gardberg på Yle och artisten Tino Singh, överens om en lista med tio namn.
Luciakandidaterna 2020 är:
Sofia Bäck, Kronoby
Ingrid Enckell, Helsingfors
Melinda Karkola, Esbo
Emma Niemi, Björneborg
Amanda Soini, Sibbo
Alice Stenberg, Mariehamn
Karin Wallenius, Tenala
Amanda Wiik, Pargas
Ellen Wikholm, Esbo
Victoria Åkermarck, Borgå
Förutom sångrösten betonar jurymedlemmarna att lucia ska trivas med att stå i fokus och genuint vilja träffa människor av alla slag. Dessutom ska hon kunna presentera luciainsamlingen på ett trovärdigt sätt.
Jurymedlemmarna har tittat på lite olika saker när de har valt ut kandidaterna.
– Sångrösten är viktig. Dessutom är det essentiellt att kandidaten uppenbart bryr sig om andra människor och har ett samhällsengagemang, säger Annvi Gardberg på Yle.
– Jag tänker först och främst på den viktiga luciainsamlingen. Det krävs karisma och trovärdighet av lucia för att sprida budskapet om insamlingen och berätta vart pengarna går, säger Tino Singh.
– Det är viktigt att lucia är varm, välmenande och modig. Lucia ska våga stå upp för dem som behöver det, säger Maria Saaristo på HBL Junior.
Alla tre i juryn efterlyser också alternativ till den traditionella luciabilden och hoppas i framtiden på större mångfald bland ansökningarna.

Röstningen börjar den 31 oktober

Nu är det allmänhetens sak att rösta fram Finlands lucia 2020. De enskilda kandidaterna kommer att presenteras i HBL med start den 1 november. Röstningen sker på webbsajten www.lucia.fi med start den 31 oktober. Där man också kan ge sitt bidrag till luciainsamlingen.
Medlen från luciainsamlingen används till att stödja barnfamiljer som har det tungt. Dessa familjer lider ofta av fattigdom, sjukdom eller brist på ett stöttande nätverk omkring sig. Folkhälsan satsar nu på förebyggande arbete bland familjer och ordnar Familjekraft-läger. Där får familjer i riskzonen träffa andra i samma situation, samtalsstöd, verktyg att hantera sin vardag och framför allt en paus från den dagliga stressen, med aktivt program för barnen.

ANDRA LÄSER