"Sorg är väldigt söt"

Recensenten grips av entusiasm och kan inte låta bli Peter Mickwitz' nya bok.

Generös. Peter Mickwitz bjuder på delikata infall, berikande bilder och kött på benen.
10.09.2016 07:00 UPPDATERAD 11.09.2016 13:59

PROSA

Peter Mickwitz
Känslornas Mysterier. En naturhistoria
Förlaget M 2016
När jag bläddrar i Känslornas Mysterier på Akademen har jag fullt program under hela veckan och egentligen ingen tid att recensera någonting. Särskilt inte en bok som jag behövde leta efter hela vägen till essähyllorna, tänker jag först. Men första sidan tar tag i mig, och på vägen hem har jag redan slukat en tredjedel av Peter Mickwitzs ”Naturhistoria”!

Finlandssvensk melankoli

Om Flaubert för hundra år sedan skrev en ordbok om förutfattade meningar (Le dictionnaire des idées reçues, 1911), bestämde sig Mickwitz för sin del i en senmodernistisk tradition att skapa sin egen ordbok för känslorna. I form av en systematisk samling av allegorier ”biologifierar” han abstrakta och gåtfulla fenomen som vi nog alla upplever. Ur känslorna framkallar han fantasidjur, mineraler, växter, skiljetecken (!), och berättar för oss hur de ser ut, hurdan miljö de lever i, hur de skiljer sig från andra arter och släkten, hur de utvecklas... Vi får läsa korta texter om till exempel Integritet som är en fågel, Smärtan som tillhör en däggdjursart, Hypokrit som är släkt med osläckt kalk, eller Skam som vi ser tecknad på pärmen, och som lever kvar i enklaver i Nordafrika och på Arabiska halvön och numera utbreder sig framför allt i Europa och Nordamerika.
Projektet påminner på något sätt om Stella Parlands Gnatto pakpak (2010), och det är ingen överraskning att just Linda Bondestam illustrerar Mickwitz' textsamling. Eller är det rentav en liten absurdism à la Tove Jansson som man känner igen här? I alla fall är Mickwitz sig lik, blandar än en gång subtilt allvar med humor och naivitet, och lyckas få fram någonting oförklarligt finlandssvenskt melankoliskt i stämningen.
"Sorg kräver inte mycket uppmärksamhet och är en ständig och trogen följeslagare. Sorg är lättskött och buren den bor i behöver inte vara stor. Sorg behöver aldrig luftas, Sorg är väldigt söt. Om man saknar sällskap, känner sig ensam, så finns Sorg alltid där, den går att lita på. Sorg är som gjord för att vara famndjur."

Ber om att bli skrivna

”Texterna ber ibland om att bli skrivna” sade Mickwitz i en intervju till Philip Teir för några år sedan. Denna mening har jag i tankarna när jag läser denna underhållande naturhistoria. Hur har ingen tänkt på att encyklopediskt beskriva känslor som varelser förr? Är det inte självklart för alla att Sorg är en liten igelkott? Att den faktiskt kan vara rar och på sitt sätt tröstar den som blir ensam?  Eller är det verkligen bara Mickwitzs skrivtalang som får det att framstå som ett givet faktum?
Kombinationen av det vetenskapliga och poetiska språket är dessutom så intelligent att den inte kan lämna en oberörd. Om man hänger med referenserna till Diktonius, Darwin eller Kopernikus, känns det dock svårare att njuta av de mest fantasiartade delarna. Jag fastnar i ordlekar och språklig skicklighet, jag ler, men saknar ibland djupet.
"För amatörmineralogen är det viktigt att inte förväxla Koppar med Muggar. Muggar är en ljusgrön halvädelsten med hårdheten 6,5-7 och goda slipegenskaper. Muggar kan därför användas till de billigare slagen av smycken och har ett visst kommersiellt värde."
Jag ser gärna boken som sagor för vuxna barn. Samtidigt blir konkretiserandet av avståndet mellan det seriösa och det parodiska, mellan det barnsliga och det vetenskapliga, filosofiskt i sig. Här illustreras tydligt att de stöder varandra och mår bäst tillsammans om man vill öppna för funderingar. Modigt skapar samlingen en vällyckad helhet. I en tid då man helst ska vara rak på sak, koncis och sparsam, kommer Känslornas Mysterier som en uppskattad delikatess. Mickwitz är generös och bjuder på berikande bilder som sätter kött på benen och påminner oss om litteraturens möjligheter och dess förhållande till Entusiasm.

ANDRA LÄSER