Distansundervisning får tummen ner av unga: "Skolgången lider när man inte får studera saker ordentligt"

Det är svårt att hänga med, betygen sjunker och man längtar efter praktiska studier. Distansundervisningen får mestadels ris av de unga som HBL träffat. De är ändå eniga om att det varit skönt att få sova lite längre på morgonarna.

Sevil Arash och Kerttu Luokkanen går i nionde klass i Kärpäsen koulu i Lahtis.
07.01.2022 15:54 UPPDATERAD 07.01.2022 18:32
Distansundervisning är på agendan igen. Social- och hälsovårdsministeriet har meddelat att man önskar att elever i årskurs 4-9 samt studerande inom yrkesutbildningen och på gymnasier börjar vårterminen på distans.
Ministergruppen med ansvar för coronafrågor ska ta ställning till frågan på fredag. HBL frågade ungdomar i köpcentret Forum om deras tankar kring distansstudier.
Niondeklassarna Kerttu Luokkanen, 15, och Sevil Arash, 15.

Nu diskuterar man åter distansundervisning, vad tycker ni om det?

– Personligen tycker jag inte om det för jag lär mig inte så mycket då. Men om det kommer så kommer det, säger Luokkanen.
– Jag skulle inte heller vilja återgå till distansundervisning. Skolgången lider när man inte får studera saker ordentligt, säger Arash.

Vilka för- och nackdelar finns det med distansstudierna?

– Man ger lite lättare upp. Man gör inte saker på samma sätt som när det inte är distansundervisning, säger Luokkanen.
– Men man har fått sova längre, det är kanske den enda fördelen, fortsätter hon.

Hur har det känts att studera på distans under en stor del av er högstadietid?

– Det här är sista året så det skulle vara viktigt att vitsorden förbättras men när man har varit på distans så kan de ha sjunkit på grund av det, säger Arash.
– Det är inte så roligt när det finns saker som man inte fått göra, säger Luokkanen och nämner en skolgala som vanligtvis brukar ordnas under högstadietiden i deras skola.
Vili Miettinen är kritisk till distansstudiernas inverkan på hans mekanikerutbildning medan Ella Laurens merkonomstudier är lättare att göra på distans.
Vili Miettinen, 17, studerar till flygplansmekaniker och Ella Lauren, 17, studerar till merkonom. De har olika upplevelser av distansundervisningen.

Nu diskuterar man åter distansundervisning, vad tycker ni om det?

– Det är en väldigt negativ sak, om det blir en till period på distans så drar det ut på skolgången vilket är väldigt negativt för branschen. Många som ska bli klara och flygplansmekaniker behövs i stor utsträckning för tillfället. Så om det drar ut på tiden så blir bara 15 personer klara på ett år, säger Miettinen.
– För oss är det inga konstigheter eftersom vi har mindre närvaro i min skola. Jag blir nog klar i tid, säger Lauren.

Har det varit lätt eller svårt att studera på distans?

– För mig har det varit väldigt svårt. Det har varit svårt att få saker gjorda. Flygplansmekanikerna får bara vara borta en viss mängd timmar från ett visst skolämne så jag måste göra om en kurs eftersom jag inte lyckades göra den, säger Miettinen.
– För min del lättade läget med tanke på avstånd till skolan och jag har klarat kurserna, säger Lauren.
– Jo man behövde inte vakna så tidigt och man har tid för annat hemma när skolan är över, fyller Miettinen i.
– Det negativa är förstås att man inte får träffa vänner, tillägger Lauren.

Ni har studerat en stor del av er yrkesutbildning på distans, hur har det varit?

– Jo, vi har delvis fått delta i närundervisning. Vi ska nu snart ha en hallperiod, alltså en period då vi får reparera flygplan, så vi får se hur det blir med den, säger Miettinen.
Han är orolig att distansundervisningen ska skjuta upp hans studier ytterligare.
– Grundskolan gick lättare att göra som distansundervisning, men när det gäller det praktiska så blir det svårare. Nu har vi gått igenom en stor del av teorin på distans. Det har varit en fördel för vår klass för vi är klara med ganska många prov, men vi har bara två veckors praktisk erfarenhet från hela tvåårsperioden som vi studerat, säger han.

ANDRA LÄSER