Förväntansfullt Bokkalas samlar litteraturvänner i Ekenäs

Nu på veckoslutet kulminerar Bokkalaset i Ekenäs med allt från författarsamtal och poesi­kvällar till barnprogram och en litterär gudstjänst. Västnyländska böcker betonas i programmet, och årets tema är ”Förväntan”.

Matias Kaihovirta, Sanna Tahvanainen, Tanja Is, Tobias Zilliacus och Ulla-Lena Lundberg hör till de många författare och konstnärer som framträder under årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs.
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
10.11.2022 05:01 UPPDATERAD 10.11.2022 09:43
När det drygt 20-åriga evenemanget Bokkalaset i Ekenäs slog fast teman ”Förväntan” för 2022 var det främst en framtid efter coronapandemin man såg fram emot.
– Och visst har den ju stagnerat, äntligen. Även om vi faktiskt slog publikrekord de här två åren då Bokkalaset måste ordnas på distans, vi var faktiskt chockade över att så många tittade på det streamade programmet, säger Raseborgs kultursekreterare Lotta Lerviks.
I år ordnas programmet enbart på plats, med undantag av samarbetet med FIX-tv, där programmet Nathalies bokhörna, som tipsar om lättläst litteratur för vuxna, går att följa på Bokkalasets Youtube-kanal.
Bokkalaset omfattar dels att författare gör skolbesök – vilket är något som pågått redan några veck­or – dels program som äger rum på olika håll i Ekenäs från onsdag kväll till nästa veckas måndag.

Lokalt och tillgängligt

Det mesta under helgen – men inte allt, lönar sig kolla programmet – är koncentrerat till biblioteket och kulturhuset Karelia, där det också ordnas bokförsäljning. Utöver en litterär supé på lördag kväll är programmet gratis.
– Vi vill inte börja dela upp författarna i betal- och gratisprogram. Det känns också viktigt att ge utrymme åt lokala författare, vilket innebär allt mellan de som ger ut på eget förlag till större namn som Maria Turtschaninoff och Karin Collins, säger Lerviks.

Vad ser du själv mest fram emot i år?

– Att träffa folk, det brukar ske många intressanta diskussioner också mellan programpunkterna, och de uppstår inte på distans, säger Lerviks.
Hon lyfte särskilt fram fredagens kvällsprogram på Karelia, som fokuserar på Ekenäspoeten Larry Silváns (1955–1976) poesi. Där delar redaktören Erik Jonsson, poeten Rosanna Fellman, journalisten Gungerd Wikholm samt skådespelaren Tobias Zilliacus med sig av sina favoritdikter av Silván.
Hela Bokkalaset avslutas också med poesi på måndagskvällen, då teatergruppen Svalan framför dikter av Claes Andersson på biblioteket.

ANDRA LÄSER