Krogar stänger tidigare, covidpasset delvis på hyllan – detta gäller från julafton till mitten av januari

Julkyrka, bröllop och begravningar förblir möjliga. Men redan på julafton måste restaurangerna sluta med alkoholserveringen klockan 21 och stänga klockan 22. Den 28 december skärps restriktionerna ytterligare. Bara lågriskevenemang kan kringgå begränsningar med covidintyg. Dessutom kan regionerna skärpa linjen ännu mer.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.
Maria Gestrin-Hagner
Sylvia Bjon
22.12.2021 00:05 UPPDATERAD 22.12.2021 17:00
Regeringen kunde efter svåra och utdragna förhandlingar på Ständerhuset enas om kraftigt skärpta coronarestriktioner.
Regeringens styrning är ett allmänt minimum – men i de mest drabbade regionerna kan åtgärderna bli stramare.
I huvudstadsregionen önskar till exempel samordningsgruppen att publikevenemang stoppas helt och hållet i tre veckor. Södra Finlands regionförvaltning väntas slå fast beslut på torsdagen.
På julafton upphör utskänkningen i restauranger och krogar klockan 21, och stängningsdags är klockan 22. Från och med klockan 17 kan restaurangerna ha öppet endast för kunder med covidintyg. Men senare på kvällen får restaurangerna inte hålla öppet ens för kunder med covidintyg.
– Det här betyder att alla nattklubbar och barer med sena öppettider blir tvungna att stänga på julafton, förklarade statsminister Sanna Marin (SDP) efter de avslutade förhandlingarna.

Den 28 december skärps det ytterligare

Några dagar senare, från och med den 28 december, skärps restriktionerna ytterligare. Då blir restauranger vars huvudsakliga verksamhet är alkoholservering, till exempel barer och nattklubbar, tvungna att upphöra med utskänkningen klockan 17. En timme senare, klockan 18, måste de stänga helt och hållet. De här krogarna får bara ta in hälften av den normalt tillåtna kundmängden.
För restauranger som är inriktade på matservering är begränsningarna något lindrigare. De här restaurangerna måste också sluta med alkoholserveringen klockan 17, men får hålla öppet till klockan 20. Restauranger med matservering får ta in 75 procent av den normala maximikundmängden.
Begränsningarna är i kraft i tre veckor från med den 28 december.

Negativt covidtest för inresa

Från och med den 28 december börjar Finland också kräva ett negativt covidtestresultat, taget inom 48 timmar i förväg, av inresande också från EU och Schengenområdet. För personer som anländer från tredje land är det ett krav sedan tidigare.
– På det här sättet kan vi frigöra personal från testningen vid gränsen till andra teststationer och till vaccineringar, säger inrikesminister Krista Mikkonen (Gröna) på onsdagsmorgonen.
Vid vissa gränsregioner där pendlingen är stor – Torneåregionen och Åland – gäller antingen ett vaccineringsintyg eller ett negativt testintyg från de senaste 7 dagarna.
Finska medborgare har dock alltid rätt att resa in i landet, och för finländare är testresultat enbart en rekommendation. Egna medborgare rekommenderas att ta ett hemtest efter att de anlänt.

Grundar särskild coronaministergrupp

– Vi är bekymrade över smittspridningen. Precis som många andra länder redan har gjort, inför vi restriktioner för att trygga verksamheten vid sjukhusen och på intensivvårdsavdelningarna, sade Marin på tisdagskvällen.
Regeringen hade skrivit in en så kallad nödbroms som en kraftfull åtgärd i hybridstrategin för att hantera ett svårare pandemiläge. Nu står det klart att regeringen drar i nödbromsen, vilket innebär att regeringen tar ett starkare grepp om styrningen.
Regeringen har dessutom enats om att grunda en särskild coronagrupp, ledd av omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), för att koordinera arbetet men också för att följa upp effekterna och se hur man fortsätter.
– Vi ser tiden an i två veckor, och den tredje veckan inleds med utvärdering av effekterna, säger Krista Kiuru.

Inga skolstängningar i det här skedet

– För skolornas del bestämde vi att inte utvidga begränsningarna. Grundskolorna och andra stadiet fortsätter med undervisning i skolorna. Här blir inga förändringar i det här skedet, förklarar Marin.
Undervisningsminister Li Andersson (VF) understryker att skolorna i första hand ska ta till andra verktyg, som att följa rekommendationer om användning av munskydd, och organisera skolluncher i flera skift.
Enligt vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen (C) rekommenderas distansundervisning för högskolorna fram till mitten av januari, bortsett från sådan undervisning som måste ske på plats.
Verksamhet som betraktas som låg risk enligt Institutet för hälsa och välfärd, till exempel bibliotek, museer eller teatrar där besökarna har bestämda sittplatser, kan hålla öppet med covidintyg – för regeringens del. Men som sagt kan lokala myndigheter införa strängare regler, vilket huvudstadsregionen redan larmat om.
Detsamma gäller evenemang med lägre spridningsrisk, som bio- och teaterföreställningar eller idrottsevenemang där alla har egna numrerade platser. Regeringen tillåter dessa med covidintyg, men regionala myndigheter kan skärpa linjen.
Så kallade högriskevenemang, som konserter eller idrottsevenemang utan numrerade platser eller allsångsevenemang, kan inte arrangeras ens med covidintyg under sagda tre veckors skärpta åtgärder.
– Julkyrkan hör till julfirandet, och julkyrka kan alltjämt arrangeras enligt församlingarnas hälsoinstruktioner. Besluten förhindrar inte heller att bröllop och begravningar arrangeras om man följer hälsorekommendationerna, säger minister Antti Kurvinen.
Anledningen till överläggningarna var den nya virusvarianten omikron som sprider sig mycket mer aggressivt än de tidigare varianterna.

Beslut om ekonomiska ersättningar inom kort

Regeringen följer sin tidigare linje att kompensera kostnader som uppstår på grund av restriktionerna, både till drabbade företag och till kultur- och idrottsfältet.
– Regeringen bereder ersättningar för direkta och ofrånkomliga kostnader, det är en fråga om rättsskydd. Beredningen inleds nu och vi kommer att fatta beslut om exakt hur det genomförs. Det handlar om ersättningar för nedstängning, kostnadsersättningar, arbetslöshetsskydd för företagare och stöd till kultur- och idrottsfältet, säger Kurvinen.

Oenighet i början

Ministerarbetsgruppen för social- och hälsovård förberedde ett förslag till regeringen och hade under flera dagar förra veckan och i måndags suttit i förhandlingar om vilka åtgärder som är nödvändiga. Enligt HBL:s uppgifter kunde ministerarbetsgruppen som i måndags tog fram ett beslutsunderlag till regeringen inte nå enighet.
Regeringens överläggningar föregicks av att huvudstadsregionens städer och chefsöverläkare från fyra av fem universitetssjukhus vädjade till familje- och omsorgsminister Kiuru att pausa covidintyget så att det inte kan användas för att gå på bar eller gym, för att nämna ett par exempel.
En knepig fråga var restaurangerna och särskilt restaurangerna i Lappland där det finns utländska turister som har kommit till Finland för att fira jul.
Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderade regeringen att tillfälligt pausa användningen av covidintyget vid verksamheter som klassas som högrisk.
Högriskverksamheter är till exempel barer, nattklubbar, konserter, idrottsevenemang, storkörer och allsångsevenemang.

ANDRA LÄSER