Nu kör cyklister, bussar och spårvagnar här – men kunde Tavastvägen öppnas för vanliga bilar igen?

En del medlemmar av Helsingfors stadsfullmäktige menar att trafiken grötar till sig för dem som ska in på Sörnäs strandväg. För dem är lösningen att låta bilar åka längs Tavastvägen igen. Biträdande borgmästaren säger nej.

En cyklist i korsningen av Broholmsgatan och Tavastvägen.
Sofia Holmlundsofia.holmlund@hbl.fi
02.02.2023 09:55 UPPDATERAD 02.02.2023 13:55
Några gånger om året ordnas det frågestund på Helsingfors stadsfullmäktiges möten. Då får de folkvalda ställa en aktuell fråga som riktar sig till borgmästaren eller till de fyra biträdande borgmästarna.
Diskussionen som uppstår efter frågorna brukar bli färgstark, och så blev det också på onsdagskvällen i stadshuset.
Den tidigare mångåriga ledamoten och nuvarande suppleanten Sirpa Asko-Seljavaara (Saml) ville veta om det går att öppna Tavastvägen för biltrafik igen. Hon hoppades på en tillfällig öppning medan det stora bygget av snabbspårvägen pågår i Hagnäs.
Den som nu ska in på Sörnäs strandväg från centrum måste passera den stora byggarbetsplatsen i rondellen vid Näckens bro.
– Tavastvägen är helt tom. Där finns inte någon annan trafik än bussarna där de dundrar fram i 60 kilometer i timmen. Också cyklisterna har övergett Tavastvägen, säger Asko-Seljavaara.
Den biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna) slog fast att det inte finns förutsättningar för att ändra på trafikarrangemangen. Hon konstaterade också att hastighetsbegränsningen där är 40 kilometer i timmen.
– Det lönar sig inte att låta fordon stöka till bussarnas tidtabeller eller att göra så att tiotusentals människors resor blir långsammare på Tavastvägen. Bilisterna skulle inte vinna så mycket på det. De skulle oavsett behöva köra i samma fil som bussarna.
För närvarande har Tavastvägen bara en körfil i vardera riktning. Spårvagnarna kör längs mitten av gatan.
– Det är en viktig gata för spårvagnstrafiken, som blivit smidigare och snabbare.
Sinnemäki konstaterar att det under åren efter millennieskiftet åkte över 50 000 fordon om dagen på Sörnäs strandväg. Men sedan sjönk mängden till 40 000 fordon för att öka en aning efter 2015.
Enligt henne är det en fördel att snabbspårvägen byggs med en alliansmodell.
– Och i den här modellen har vi en ny sorts målsättning där alliansen har förbundit sig vid att två körfiler i bägge riktning är öppna. Det blir sanktioner om det uppstår avvikelser här. Senast förra veckan åkte jag bil där under rusningen. Du kommer igenom förbluffande snabbt.
– Jag förstår att den biträdande borgmästaren bara försvarar dem som åker buss på Tavastvägen. Men hon borde också beakta de människor som köar för att kunna köra in på Österleden, svarade Asko-Seljavaara i en syrlig replik.
Sannfinländarnas ledamot Mika Raatikainen berättade att han lämnat in en motion om Tavastvägen i höstas.
– Tavastvägen kunde öppnas åtminstone under rusningstiden när de enorma operationerna görs i Hagnäs. Faktum är att användningsgraden i kollektivtrafiken har minskat medan trafikmängderna på Sörnäs strandväg är ungefär desamma.
Ledamoten Laura Kolbe (C) ville lyfta fram frågan om trivsel och grönska längs Tavastvägen.
– När planeringen av den nya Tavastvägen startade var en av poängerna att den skulle bli trivsam. Har det förverkligats?
De Grönas Otso Kivekäs tyckte det var bra att man diskuterar hur smidig trafiken är på Tavastvägen.
– I flera inlägg har det framförts att Tavastvägen skulle vara öde. Dylikt snack är propagandistiskt. Genom att faktiskt åka på Tavastvägen kan man se att antalet människor som rör sig där inte har minskat.

ANDRA LÄSER