Förstaplatsen i A-klassen knep schackspelaren Oliver Wartiovaara från Gymnasiet Lärkan som HBL intervjuade för ungefär ett år sedan.
På tolfte plats i A-klassen landade 18-åriga abiturienten Daniel Aura från Brändö gymnasium som plockat upp intresset för schack igen under det senaste året. Det här var hans första skol-FM.
Varför valde du att delta?
– Det är hårda motståndare och man får spela bra matcher. Och så skulle det förstås vara fint om man skulle vinna eller ens få en medalj i ett finländskt mästerskap i schack, säger han.
Aura är inte nöjd med tolfteplatsen, även om det också blev bra partier.
– Jag hade en motståndare som gjorde mycket miner och kroppsspråk. När jag gjorde ett vinnande drag så kunde jag se hur han chockades av det. Då visste jag att nu vinner jag, säger han.
Han försöker hålla sig så neutral som möjligt under matcherna.
– Det är inte som i poker där man kan utnyttja kroppsspråket, men det är bäst att hålla sig lugn.
Ett misstag kan förstöra allt
Att spela schack är både spännande och nervöst, säger Aura. Ett litet misstag kan få ödesdigra konsekvenser.
– Man kan ha spelat det bästa man någonsin har i fyra timmar, men gör man ett litet misstag för att man är lite trött så faller hela matchen eller hela turneringen, säger han.
När han sätter sig vid schackbrädet ligger fokus på att noga tänka igenom sina val och försöka förutse framtiden, att försöka se hur man kan sätta sig i en bättre position, konstaterar han.
– Mycket handlar om att bara kolla på brädet. När man spelat mycket så ser man om det finns något finurligt på brädet.
Intresset ökat
Auras intresse för schack tog fart under pandemin, efter en paus på flera år. Han spelade schack redan i barndomen och deltog i turneringar upp till tio års ålder.
– Under coronan började jag spela på nätet och kolla på videor, och jag blev insatt i schack igen. Min pappa spelar schack så han försökte få med mig på en turnering. Jag for med för att testa – och så vann jag den.
Schacktävlingar och schack i sig har varit på tapeten under de senaste åren. Netflix-serien Queens gambit fick många att ladda ner schackappar. Också i Auras bekantskapskrets märks schackboomen.
– Jättemånga som jag känner spelar schack på nätet. Det är förstås inte samma sak som att gå på turneringar, men när jag var liten hade jag inga vänner utanför schack som höll på med det. Man märker det också i turneringar. Det är mycket fler spelare nu för tiden.
Han tar sin tävlingsklass i skol-FM som exempel.
– Den här gången var det 17 spelare, men ibland har det varit bara 4-5 spelare i en kategori.
De senaste nyheterna om potentiellt fusk i schacksammanhang har också väckt stort intresse. Aura har inte följt rapporteringen så noga, utan väntar på den slutliga granskningen.
– Om det är sant är det förstås det värsta man kan göra i schack. Det skulle vara dåligt för schack överhuvudtaget, speciellt nu när det blivit så populärt.
Hur tänker du framöver, ska du delta i flera turneringar?
– Definitivt kommer jag att fortsätta. Nästa år hoppas jag vinna medalj i FM (för ungdomar).
ANDRA LÄSER
Helsingfors
Mitt i Helsingfors byggs ett hus många kommer att besöka – bara rulltrapporna kostar 6 miljoner euro
28.03.2023 08:07

Lag och rätt
Ett fel i balkongräcket orsakade fall från sjunde våningen – utreds som dödsvållande
28.03.2023 10:28

Riksdagsvalet 2023
Inte ord på svenska av Riikka Purra i Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt
27.03.2023 21:16


Kyrkslätt
Tonåringen Christoffer rånades under pistolhot i Kyrkslätt – ”De slog mig i ansiktet och sa att jag skulle öppna väskan”
28.03.2023 05:00
