41 döda i gruvolycka i Turkiet – stor sorg i Amasra när offer begravs

De första gruvarbetarna begravdes i Amasra efter en av de svåraste gruvolyckorna i ett schakt i Turkiet. Anhöriga hade då väntat i morgonkylan på besked medan dödstalet fortsatte att stiga.

Begravningarna inleds av de många döda i gruvolyckan i Turkiet.
15.10.2022 09:59 UPPDATERAD 15.10.2022 17:30
President Recep Tayyip Erdogan reste till koldistriktet vid Svarta havet för att hedra dödsoffren efter explosionen på flera hundra meters djup. Samlade restgaser tros ha antänts medan 110 gruvarbetare bröt kol.
Väntan vändes till sorg när den förste omkomne gruvarbetaren, Selcuk Ayvaz, begravdes; hans kista var draperad i den rödvita turkiska flaggan vid moskén i den lilla kuststaden.
På eftermiddagen hade dödssiffran stigit till 41, sedan räddningsmanskap lyckats ta sig till en förolyckad gruvarbetare inne i schaktet, med hopp om att finna honom vid liv. Det var den siste som var kvar i djupet.
Anhöriga väntar på besked om dödsfall i gruvolyckan i Turkiet.

Avslutad insats

– Vårt mål var att hitta gruvarbetarna inne i gångarna. Vi har slutligen kommit fram till den siste. Han var död. Därmed avslutas räddningsinsatserna, sade president Erdogan i samband med begravningen i provinsen Bartin.
Dödstalet kan dock komma att stiga, fem av de elva som vårdas på sjukhus har mycket svåra skador. 58 arbetare lyckades ta sig ut från gruvan oskadda.
Inrikesminister Suleyman Soylu konstaterade att "de hade räddat sig på egen hand eller tack vare snabb insats av räddningsmanskap".
Energiminister Faith Donmez bekräftade att insatserna avslutats och ändrade samtidigt sin tidigare utsaga om att branden i gruvan inte hade släckts och att ytterligare arbetare var fast i gruvgångarna.

Explosion i skymningen

Den kraftiga explosionen inträffade i skymningen på fredagen. Först trodde man att en transformator hade exploderat, men senare befarades det att gaser som metan som kan samlas i gruvgångarna hade antänts på omkring 300 meters djup.
– Vi såg fruktansvärda scener, omöjliga att beskriva. De var alla mina vänner . . . de hade alla drömmar, sade 40-årige Celal Kara som hade jobbat dagskift men skyndade sig till gruvan när han hörde om olyckan.
Räddningsarbetet pågick under natten vid kolgruvan i Amasra vid Svarta havet.
Mörk, tät brandrök vällde ur gruvöppningen, medan räddningsmanskap bar bort omkomna på täckta bårar i skenet av de många räddningsfordonens blinkande utryckningssken.
Turkiet har varit med om svåra gruvolyckor tidigare. 301 gruvarbetare omkom i en olycka i Soma i västra delen av landet 2014.

Grekland erbjöd hjälp

Grannlandet Grekland, ofta en politisk ärkefiende till Turkiet, erbjöd genom premiärminister Kyriakos Mitsotakis omedelbart stöd om Turkiet så behövde.
Men i gruvstaden Amasra fortsatte sorgearbetet med nya begravningar. Och krav om att arbetet i gruvan blir säkrare.
– Vi vill inte vara med om brister eller onödiga risker, sade president Erdogan vid den första begravningen. Han lovade en utredning för att utreda orsaken till olyckan, och en granskning av gruvnäringen för att se vem som bar ansvaret.

ANDRA LÄSER