Börsens mest blankade aktier – här väntar investerarna kursfall

Outokumpu, YIT och Huhtamäki är de mest blankade aktierna på Helsingforsbörsen just nu. Det betyder att investerare väntar sig kursnedgångar i bolagen.

Outokumpu är Helsingforsbörsens mest blankade bolag just nu.
31.03.2019 16:00 UPPDATERAD 01.04.2019 15:47
I Outokumpu är över 7 procent av aktiekapitalet blankat. Flera stora investerare väntar sig alltså att bolaget, vars aktie har fallit med över 40 procent på ett år, kommer att få det fortsatt motigt.
För YIT, som på ett år tappat 24 procent av sitt värde, är cirka 3,5 procent av aktierna blankade. Andra aktier där investerare satsar på kursfall är bland annat Huhtamäki, Konecranes, Outotec och Nokian Renkaat. Hela listan finns i faktarutan. Uppgifterna är hämtade ur den svenska ägardatabasen Holdings.
Att blanka en aktie – eller inta en kort position – betyder att man försöker tjäna pengar på att en aktie går ner i värde. Rent praktiskt går det till så att man lånar en viss mängd aktier under en bestämd tid av en annan aktieägare som är redo att låna ut aktier. Sedan säljs dessa aktier på börsen. När lånetiden närmar sig sitt slut köper man tillbaka en lika stor mängd aktier och lämnar dem tillbaka till utlånaren. Om allt har gått som blankaren tänkte sig, så har aktien sjunkit i pris under lånetiden och då har man gjort en vinst.

ANDRA LÄSER