Halka och köer att vänta i jultrafiken – ”Ta med en rejäl dos julefrid på resan”

Nederbörd i alla dess former förutspås för julpendladets mest intensiva dagar. Samtidigt varnar Fintraffic för köbildning i trafiken inför helgen.

Regn, snöblandat regn, snö och trafik. Det kan man vänta sig om man ska ge sig ut på riksvägarna inför jul.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
22.12.2022 11:08 UPPDATERAD 22.12.2022 13:30
Många ska ut på vägarna inför – och efter – julhelgen. Så pass många att Fintraffic varnar för att det ställvis kan bildas köer i trafiken. Samtidigt visar de färskaste prognoserna på halt väglag.
”Det lönar sig att ta med en rejäl dos av julfrid och kärlek till sin nästa redan då resan börjar och inte spara på den tills man är framme. Om man gör det börjar semestern redan under resan”, hälsar polisinspektör Tuomo Katajisto vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Redan i dag, torsdag, väntas trafiken bli livligare, speciellt på riksväg 3 mellan Helsingfors och Tammerfors, samt riksväg 4 mellan Helsingfors och Heinola. Men på fredag förväntas riktig julrusch mellan klockan 12 och 18. 
”I synnerhet under julens utgående trafik ska man vara beredd på att det ställvis bildas köer på de livligast trafikerade vägavsnitten. Men att det uppstår långvariga trafikstockningar är osannolikt”, säger Eero Sauramäki, trafikchef på Fintraffics vägtrafikcentral.

Solen kommer fram

På torsdagsförmiddagen är väglaget på majoriteten av de finländska vägarna besvärligt, enligt Fintraffics data. Nästan en tiondel klassas som röda, alltså mycket besvärliga. 
På fredagen lär den röda andelen vara större. Då flyttar nederbörden sig österut över Finland, samtidigt som det blåser kalla vindare västerifrån. I södra och mellersta delarna av landet kommer den varierande nederbörden att övergå i snö. 
”Körförhållandena blir allt sämre av minusgrader och regn som övergår i snö i södra Finland. Det kommer att snöa i södra, mellersta och östra delen av landet”, säger Joanna Rinne, meteorolog på Foreca.
På julafton sjunker temperaturerna ytterligare, de aktuella prognoserna visar 3-7 minusgrader i söder. 
På onsdagen inträffade vintersolståndet och vi får nu ungefär tre minuter mer ljus per dag. I de södra och västra delarna märks det här av direkt. Julhelgen kommer nämligen att bli en solig festlighet där. Något som nog gläder Fintraffic som uppmanar bilister att köra när det är dagsljus.

ANDRA LÄSER