Sebastian Coe: Skjut upp OS

Fler och fler röster höjs för att de olympiska spelen i Tokyo i sommar ska skjutas upp. Nu vill även det internationella friidrottsförbundets (WA) ordförande Sebastian Coe flytta på OS."Ett olympiskt spel i juli i år är varken möjligt eller önskvärt", skriver Coe i ett offentligt brev.

Det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. Arkivbild.
Det är inte längre rimligt att de olympiska spelen i Tokyo ska hållas som planerat. Det skriver World Athletics-ordföranden Sebastian Coe i ett brev till Thomas Bach, den internationella olympiska kommitténs ordförande, bara timmar efter att Bach sagt att IOK senast om fyra veckor ska komma med ett klart besked.
Enligt Coe är alla ledare för kontinentala friidrottsförbunden eniga i frågan. Coronapandemin gör det omöjligt för de aktiva att träna och förbereda sig på bästa sätt, och tävlingarna kommer inte att avgöras under rättvisa förhållanden, anser Coe. "Då förlorar vi tävlingarnas integritet. Ingen vill ha det så", skriver han.

Medhåll från Carl Lewis

Tidigare har en rad nationella idrottsorganisationer krävt att OS i Tokyo flyttas, bland dem de norska och danska olympiska kommittéerna, det amerikanska friidrottsförbundet liksom det franska simförbundet.
"Ingen vill se ett uppskjutet OS, (men) vi kan inte hålla spelen till varje pris, i synnerhet inte till priset av de tävlandes säkerhet. Jag anser att tiden har kommit, att vi är skyldiga de aktiva att ge dem respit", skriver Coe, själv dubbel OS-mästare på 1 500 meter.
Han får även medhåll av en annan olympisk mästare – Carl Lewis, friidrottens största affischnamn under delar av 1980- och 90-talet med nio OS-guld i bagaget.
– Låt oss rensa bort hela den här säsongen och fokusera på VM 2021, säger Lewis i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.
– Det kommer att svida, men rensa bort den helt.

"Förtjänar ett OS"

Lewis, som i dag är tränare vid University of Houston, vill på intet sätt ställa in spelen i Tokyo, men väl flytta på hela evenemanget.
– Det är helt enkelt för stort för utövarna. De förtjänar att få ha ett olympiskt spel. Vi skulle kunna flytta OS två år och ha båda spelen (sommar och vinter) under samma år, som det brukade vara, säger han.
– Det skulle ge oss friidrottare ett stort mästerskap varje år de närmaste fyra åren. Vi skulle ha två VM (2021 och 2023) mellan ett olympiskt spel 2022 och OS i Paris 2024, säger han.
ANDRA LÄSER