Haiders kronprinsar kröns

De österrikiska partiernas opinionsstöd har åkt berg- och dalbana och inför söndagens parlamentsval är de konservativa på topp efter en rejäl högersväng.

Den sannolika nya förbundskanslern Sebastian Kurz (t.h.) kan komma att bilda regering med Frihetspartiet FPÖ:s ordförande Heinz-Christian Strache.
I våras hamnade regeringen i Österrike i en återvändsgränd och nyval utlystes. Valet som nu står för dörren har föregåtts av en hel del dramatik och konstellationerna har förändrats radikalt på några månader.
Då flyktingkrisen var som mest akut 2015–2016 steg invandrarfientliga högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ:s väljarstöd till omkring 35 procent. Regeringskoalitionens partier, konservativa ÖVP och socialdemokratiska SPÖ, distanserades plötsligt med 10–15 procentenheter. Socialdemokraterna fick i fjol somras ny ordförande i Christian Kern som därmed också blev förbundskansler. Ordförandebytet gav partiet ny medvind.
De konservativa låg envist under 20-procentsgränsen och stadigt nere på tredjeplats. Men också ÖVP tog till ett ordförandebyte och i samma stund som Sebastian Kurz i maj tog över fick väljarstödet för de konservativa fart som en raket. Samtidigt började såväl Frihetspartiet FPÖ som socialdemokratiska SPÖ dala.
Kurz är ett politiskt underbarn och blev 2013 utrikesminister som 27-åring. Nu är han partiordförande och sannolikt nästa förbundskansler. Han blir i så fall Österrikes genom tiderna yngsta kansler.
Han har lyckats ge en bild av att representera något nytt och inte höra till etablissemanget. Detta trots att partiet har styrt och ställt i landet i decennier och trots att han de facto har varit minister redan i fyra år.
Han kan tyckas vara en österrikisk Emmanuel Macron, men det är i så fall bara på ytan. Den politiska kärnan är helt olik. Migrationen som helhet har varit den största valfrågan och Kurz har målat upp allvarliga problem och fört ÖVP kraftigt högerut. Han har helt medvetet klampat in på högerpopulistiska FPÖ:s domäner, såväl ideologiskt som retoriskt.
Socialdemokraterna kämpar hårt med FPÖ om andra platsen. Oberoende av vilken placering det slutligen blir så kan det bli svårt för SPÖ att ta plats i nästa regering om och när den leds av de konservativas Kurz. Partierna klarade i våras inte av att hålla regeringen upprätt och efter det har de kastat mycket dynga mot varandra. SPÖ har dessutom alldeles på målrakan drabbats av flera skandaler.
Partiordförande Christian Kern anlitade en israelisk rådgivare för att få hjälp i parlamentsvalet. Denne greps i somras hemma i Israel misstänkt för penningtvätt. I och med det bröt socialdemokraterna kontraktet med honom. Men det var för sent. Det har visat sig att han redan hade hunnit skapa två falska Facebook-konton där de konservativas ledare Sebastian Kurz svartmålades och misskrediterades. Avslöjandet kom för några veckor sedan och det gynnar givetvis inte SPÖ.
Det mesta talar för att FPÖ, som grundades av tidigare nazister på 1950-talet, träder in i regeringen för andra gången. Den första gången var efter valet 2000 då partiet leddes av Jörg Haider. Den gången väckte det vilda protester i Europa. Den här typen av högerpopulistiska partier hade då ännu inte slagit igenom på annat håll och EU införde diplomatiska sanktioner. Något sådant kommer inte att ske nu. Det finns många andra medlemsländer som i så fall borde bojkottas. Det här visar med all önskvärd tydlighet hur Europa har förändrats på en kort tid.
Den nationalistiska politiken har aldrig riktigt fördömts i Österrike. FPÖ har inte bara blivit ett stort parti, dess politik har börjat anammas också av ett seriöst statsbärande parti. Det är beklämmande om en flyktingfientlig och islamofobisk agenda ska kunna leda ända till kanslersämbetet i Österrike år 2017.

ANDRA LÄSER