”Öppen diskussionskultur i SDP” – men få vill kommentera Marins fester

På onsdag möts SDP:s partistyrelse, ministergruppen och riksdagsgruppens ledning i Lahtis. Det är få socialdemokrater som inför onsdagens möten vill kommentera hur video- och fotouppståndelsen påverkar partiet eller Sanna Marins position. Ändå har SDP haft svårt att få synlighet för de politiska frågor man vill lyfta fram inför budgetförhandlingarna och den politiska hösten.

Statsminister Sanna Marin under ambassadörsdagarna.
Susanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
24.08.2022 05:02 UPPDATERAD 24.08.2022 07:52
Antton Rönnholm är SDP:s partisekreterare. Han säger att socialdemokraterna givetvis vill lyfta fram uttryckligen sakfrågor, sina egna politiska förslag och även utrikes- och säkerhetspolitiska frågor som har diskuterats på ambassadörsdagarna i Helsingfors i början av veckan.

Hur påverkar uppståndelsen bilden av Sanna Marin och av SDP?

– Det kan vi inte veta, då borde man göra en enkät kring hur det här påverkar Marins profil eller partiets profil. Vi vill så klart koncentrera oss på sakfrågor. Det är beklagligt att en sån här diskussion finns och att hon inte har kunnat lita på vissa gäster.
Rönnholm säger att uppståndelsen kring det som har skett på Marins fritid kommer att diskuteras.
– Vi litar på hennes omdöme. Hon har gjort ett bra jobb, säger Antton Rönnholm.
Antton Rönnholm.
Han tror också att det kan uppstå eller att motståndarna skapar nya uppståndelser med jämna mellanrum fram till riksdagsvalet.
Sanna Marin och hennes regering har haft ett ovanligt starkt stöd. Det är sällan en statsminister och en regering kan visa upp sådana förtroendesiffror som Sanna Marin och hennes regering. Det beror delvis på att vi lever i mycket ovanliga tider med först en pandemi och sedan ett anfallskrig i Europa. Det finns de som frågar sig om Sanna Marins stora popularitet leder till att hon står över all kritik inom SDP. Det förnekar Rönnholm.
– Nej det tror jag inte, vi har vår interna diskussion. Till exempel kring budgetförhandlingar – visst förs det politisk debatt inom partiet. Vi har tidigare haft sådana situationer i partiet då vi mest har diskuterat offentligt – men vi klarar också bra av att föra diskussionerna internt. Det är bättre att direkt säga vad man tänker och tycker internt – diskussioner i partiet handlar mest om resursfördelning och politik, säger Antton Rönnholm.

Kan få kritik för sakfrågor – inte för att sjunga och dansa

Johan Kvarnström är riksdagsledamot från Raseborg och också medlem av SDP:s partistyrelse. Han deltar på grund av andra uppdrag i partistyrelsemötet på onsdag på distans. Enligt Kvarnström har SDP en öppen diskussionskultur.
– Hon kan få kritik i sakfrågor – men inte för att sjunga och dansa. Vi har en öppen diskussionskultur – olika synvinklar kommer fram, säger Kvarnström.
Han tycker det är ett problem att medierna har skrivit så mycket om fester och videosnuttar att sakfrågorna hamnar i skymundan, men anser att det inte är Marins fel.
Förra veckan höll SDP:s riksdagsgrupp sitt sommarmöte och föreslog bland annat ett åtgärdspaket för energikrisen – men frågorna som ställdes på presskonferensen handlade om Marin fast hon inte ens var med. Johan Kvarnström är glad över att det har förts fram kritik mot mediernas sätt att handskas med festvideosnuttarna.
– Det är positivt att en diskussion om medierna har uppstått – den är nödvändig, säger Kvarnström, som själv har jobbat som journalist innan han blev invald i riksdagen 2019.
Riksdagsledamot Johan Kvarnström.
Johan Kvarnström ser inga problem med Sanna Marins trovärdighet som politiker, men han har inte sett de bilder som blev offentliga på tisdag som Marins gäster hade tagit i Villa Bjälbos pressrum.
– Jag ser inga problem med trovärdigheten. Vad som ger uppmärksamhet är inte upp till henne.
Kvarnström menar att det inte är Marin som styr vad som väcker uppmärksamhet och vad som inte gör det.

Du kopplar inte festandet till Marins trovärdighet som politiker?

– Nej hennes meriter är oantastliga.
De videosnuttar som blev offentliga förra veckan ser Kvarnström inga problem med.
– Det är bara bra att hon umgås med artister, musiker och i kulturkretsar – det är ett försvarstal för kulturen och också symboliskt efter coronapandemin – det ger kultursektorn synlighet. Jag kan inte se att det är en dålig sak. Det går inte och behöver inte kontrolleras att allt är statsmannamässigt – alltså att andra ska vara statsmannamässiga bara för att Marin är samma rum, säger Johan Kvarnström.

Hur är det med Sanna Marins omdöme – hon visste att hon blev filmad och poserade på videon?

– Allt som filmas kan komma ut, det är självklart. Hon har större saker att tänka på och hon har inget att dölja, anser Johan Kvarnström.

ANDRA LÄSER