Uefa startar utredning mot Zlatan – misstänks för bettingbrott

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har inlett en utredning mot Zlatan Ibrahimovic. Anledningen är hans "påstådda ekonomiska intresse i ett spelbolag".

Uefa utreder Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Aftonbladet skrev tidigare i april om att Ibrahimovic fortfarande är delägare i Bethard, ett Maltabaserat spelbolag.
Enligt Fifas och Uefas regelverk får inte spelare som deltar i deras tävlingar ha finansiella intressen i spelbolag. När Ibrahimovic gjorde landslagscomeback för Sverige mot Georgien tidigare i vår och representerade Milan i Europa League-kvalet mot Shamrock Rovers i september bröt han mot det regelverket.

Mindre tydligt regelverk

Aftonbladets kontroll i det maltesiska bolagsverket och myndighetens register visar att Zlatan Ibrahimovics bolag Unknown AB har cirka 10 procent av aktierna i Gameday Group PLC, som i sin tur är enda aktieägaren i Bethard.
I Fifas regelverk står det att alla som bryter mot regelverket ska straffas med närmare 100 000 euro i böter och en eventuell avstängning i upp till tre år från fotbollsrelaterade aktiviteter. När det kommer till bestraffning är Uefas regelverk mindre tydligt, skriver tidningen.
"I enlighet med artikel 31(4) i Uefas disciplinära regelverk, har en etisk och disciplinär Uefa-utredare valts ut för att genomföra en disciplinär utredning gällande en eventuell överträdelse av Uefas disciplinära regelverk av Mr. Zlatan Ibrahimovic för att ha påstådda finansiella intressen i ett spelbolag", skriver Uefa på sin hemsida.

EM-trupp 18 maj

Förbundet skriver vidare att mer information kommer att delges framöver.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson tar ut truppen till sommarens EM-slutspel den 18 maj, där Sverige inleder i Sevilla mot Spanien den 14 juni.

Fotbollens etiska regler

Fifas etiska regelverk, artikel 26 paragraf två:
"Personer bundna av denna kod ska inte ha några intressen, varken direkt eller indirekt (genom eller i samarbete med tredje part), i enheter, företag, organisationer et cetera som marknadsför, mäklar, ordnar eller bedriver vadslagning, spel, lotterier eller liknande evenemang eller transaktioner i samband med fotbollsmatcher och tävlingar. Intressen inkluderar att få fördelar för personer som är bundna av denna kod själva och/eller närstående."
Uefas disciplinära regelverk, artikel 12, paragraf 2B:
"Matcher och tävlingars integritet kränks till exempel av någon som deltar direkt eller indirekt i vadslagning eller liknande aktiviteter relaterade till tävlingsmatcher eller som har ett direkt eller indirekt ekonomiskt intresse av sådana aktiviteter."
Källor: Aftonbladet, Fifa code of ethics, Uefa disciplinary regulations.

ANDRA LÄSER