Häll inte skinkfett i avloppet!

Julskinka är fortfarande huvudrätten på många julbord, trots att grisen får stor konkurrens av lax, kalkon och vegetariska alternativ. Skinkfettet är däremot ett problemavfall som kan orsaka stopp i avloppet om det hamnar fel.

När julskinkan är stekt måste man ta hand om fettet på rätt sätt – det hör hemma i bioavfallet eller i blandavfallet. Eller så kan man låta Neste göra biodiesel av skinkfettet genom att delta i skinktricket.
Petra Miettinen
23.12.2020 13:10 UPPDATERAD 23.12.2020 13:22
Dagarna före julafton steks det många tusentals skinkor i våra hemmakök. Stekfettet är en stor delikatess speciellt i Sverige, där familjer samlas runt ugnsformen och doppar brödbitar i det ännu varma fettet. Det här gör man just på julafton, därför kallas dagen också för dopparedagen.
Här i Finland hamnar skinkfettet ofta i soporna och då förhoppningsvis i kärlet för bioavfall, inte i avloppet där det ställer till med mycket möda och stort besvär – både för fastighetsägaren och för rörmokaren. Stelnat stekfett täpper till avloppsrör.
De senaste fyra åren har det också varit möjligt att samla skinkfett i särskilda återvinningskärl, och den vägen åker det vidare till Nestes raffinaderi i Borgå där det förädlas till biodiesel. Kampanjen kallas skinktricket och förverkligas av femton privata aktörer.
Skinkfett är energirikt – med den mängd diesel som framställs av fettet från en medelstor skinka kan man köra tre kilometer.
Trots namnet duger också annat stekfett än det som kommer från julskinkan – det går bra att ta tillvara fettet från kalkon, fisk eller varför inte de hemgjorda rotsakschipsen på samma sätt i en kartongförpackning och lämna in det vid en insamlingspunkt.
Däremot är det viktigt att inte samla fettet i ett kärl av glas, plast eller metall, för de försvårar återvinningsprocessen. Man kan spara fettet i en diskad mjölkförpackning.
I fjol samlades skinkfett från 200 000 hushåll in via kampanjen, årets mål är en kvarts miljon hushåll.

Så funkar skinktricket

Häll det fortfarande varma och rinnande skinkfettet i en tom kartongförpackning (mjölk, saft, yoghurt eller liknande).
Använd inte plast, glas eller metallkärl.
Förslut kartongförpackningen tätt, gärna med tejp.
Ställ paketet svalt så att fettet stelnar.
Lämna in paketet på närmaste insamlingsställe senast den 8 januari 2021.
Insamlingsställen finns runtom i Finland, ofta i samband med en K-butik eller Nestestation. Listan med adresser finns på www.kinkkutemppu.com.