Playoff – den snåriga vägen till VM i Qatar

Den finska segern i Bosnien innebär att en seger över Frankrike garanterar en plats i playoff till VM i Qatar. Till och med en förlust kan räcka för avancemang för Finland. Det här gäller i playoff.

Rasmus Schüllers, Teemu Pukkis och Finlands hopp om VM lever.
Till VM 2018 gick de åtta bästa tvåorna från nio grupper i Europa vidare till playoff och spelade om fyra platser i VM.
Den här gången spelar tolv lag om tre platser. Europa har en plats mindre i turneringen i Qatar 2022 eftersom Ryssland var värdnation och direktkvalificerat till VM 2018.

Länderna som går till playoff

Från Europa går tolv nationer till playoff. Tio av dessa är grupptvåorna i VM-kvalgrupperna. Resterande två nationer hämtas från Nations League, som spelades förra hösten.
De lag som vann sin Nations League-grupp och har högst ranking, men inte får playoffplatser via VM-kvalet får här en bakväg för vidare kval.
I dagsläget är nationerna på playoff-plats i VM-kvalgrupperna följande:
Serbien, Sverige, Schweiz, Finland, Wales, Skottland, Turkiet, Kroatien, Polen och Nordmakedonien.
Via Nations League tar Österrike med sin gruppseger i Nations League och en 32:andraplats på rankingen en plats. Österrike kan inte komma tvåa i sin grupp.
Sedan tar antingen Tjeckien eller Wales den andra platsen, som egentligen bara är av akademisk intresse då båda nationerna med all sannolikhet går till playoff.
Det eftersom Wales och Tjeckien ligger tvåa respektive trea i VM-kvalgrupp E efter redan klara Belgien.
Både Tjeckien och Wales vann sina Nations League-grupper samt har högst ranking av lagen som riskerar att missa andraplatsen i VM-kvalet.

Så går länderna via playoff till VM i Qatar

Lottningen av playoff görs den 26 november.
Tolv lag gör upp om tre platser till VM i Qatar 2022.
De sex högst rankade tvåorna blir seedade och lottas mot något av sex övriga till en semifinal. Seedade lag får hemmaplan i en semifinal.
Nationerna lottas in ett tre olika slutspelsträd innehållandes fyra nationer som spelar semifinal och en avgörande final. Vinnaren går till VM.
Sverige är just nu näst högst rankat av tvåorna och skulle därför bli seedat.
Semifinalerna och finalerna avgörs i enkelmöten.
Semifinalerna spelas den 24 eller 25 mars. Finalerna spelas den 28 eller 29 mars.

Så här går Finland till playoff

Finland blir grupptvåa:
Om Ukraina inte vinner över Bosnien. Ukraina måste ta tre poäng, annars spelar det ingen roll för Finland hur matchen mot Frankrike slutar.
Om Ukraina vinner över Bosnien blir Finland tvåa om laget spelar oavgjort och har bättre målskillnad än Ukraina. Om Ukraina exempelvis slår Bosnien med 1-0 samtidigt som Frankrike och Finland spelar 1-1 går Finland vidare tack vare fler gjorda mål.
Om Ukraina vinner med två bollar eller mera mot Bosnien måste Finland besegra Frankrike.
Ukraina blir grupptvåa:
Om laget vinner över Bosnien samtidigt som Finland förlorar mot Frankrike
Om Finland och Ukraina slutar på samma poäng och samma målskillnad är det fördel Ukraina tack vare bättre facit i inbördes matcher.
ANDRA LÄSER