FC Lahti spelar inför tomma läktare – diskuterade med Bollförbundet att porta Helsingforssupportrar

FC Lahti ansåg att tomma läktare är det bästa av många dåliga alternativ. Bild: Sebastian Backman/SPT

För FC Lahti blir den finska cupen i fotboll en klar förlustaffär. Laget drog en ordentlig nitlott och kan inte ta in publik i hemmamatcherna mot HIFK och HJK. Bollförbundet anser att man inte kunde ha agerat annorlunda vid lottningen.

Då FC Lahti möter HIFK och HJK i Mukkulas idrottshall i februari följer bara några ordningsvakter med matcherna. Mötena kategoriseras som högriskmatcher, vilket betyder att myndigheterna kräver större säkerhetsarrangemang.

Sådana arrangemang är inte möjliga i den lilla idrottshallen, som egentligen är en träningshall.

– Det är synd, men vi visste om att det skulle bli så här. Nu blir det bara kostnader för oss i cupen. Vi har tre bortamatcher och måste betala för lite säkerhet i hemmamatcherna. Vi måste ha några ordningsvakter på plats trots att det inte finns publik. Visst är det lite konstigt, säger FC Lahtis vd Tomi Honkanen.

I det nya cupformatet är de tolv ligalagen indelade i två grupper. De fyra bästa går vidare. FC Lahti möter IFK Mariehamn, Inter och Honka på bortaplan och spelar hemma mot HJK och HIFK. Lahti hade gärna spelat borta mot HJK och HIFK – men Bollförbundet vägrade manipulera lottningen.

– Min åsikt är att Bollförbundet borde ha påverkat vilka lag som spelar hemma och vilka som spelar borta. Det sade jag också till tävlingschefen Peter Lundström. Man kan inte jämföra cupmatcher med ligamatcher. I framtiden måste man göra någonting åt saken.

Diskuterade portförbud

Peter Lundström bekräftar att han och Honkanen förde diskussioner om situationen.

Vad anser Bollförbundet om det här?

– Det är som det är. Jag förstår inte din fråga. Det är sorgligt att förhållandena är sådana att de inte kan ta in åskådare. Det är tråkigt, men Lahti måste vara i kontakt med myndigheterna.

Ser du alltså främst att problemet ligger i förhållandena?

– Klart det är ett problem med förhållandena. Hallen är ju mer som en träningshall. Om det kommer 200 personer från Lahtis och 100 från Helsingfors ryms inte alla in.

Kunde Bollförbundet ha agerat annorlunda?

– Jag ser inte att vi kunde ha gjort någonting. Matcherna lottas som de lottas, vi kan inte manipulera det. Jag förstår att Ukraina och Ryssland inte kan möta varandra på Uefa-nivå, men vi kan inte manipulera lottningen. Vad händer det då? Var drar vi gränsen? Vi kan inte ha det så.

Lundström berättar att Bollförbundet var redo att göra ett undantag och låta Lahti spela tidigt på en vardag. Då hade de flesta supportrarna från Helsingfors antagligen uteblivit. Honkanen bekräftar att saken diskuterades, men klubben såg det inte som ett gott alternativ.

– Det hade påverkat våra träningar och hela klubbens program.

Ett annat alternativ som diskuterades var att meddela HIFK:s och HJK:s supportrar att de inte hade varit välkomna till matcherna.

– Men då kunde hundra helsingforsare ha stått utanför dörren. Det är också ett problem. Men det var Lahtis val att spela framför tomma läktare, säger Lundström.

Honkanen bekräftar att scenariot diskuterades och att det var Lahti som tog upp alternativet.

– Det var en möjlighet, men det är mycket svårt att ordna matchen på det sättet. Det skulle kräva jättemånga ordningsvakter och det är ingen idé att göra det. Då är det bättre att spela framför tomma läktare.

Hade varit värre på sommaren Då Lundström får frågan om det är skadligt för fotbollskulturen att spela framför tomma läktare ger han först ett bestämt svar.

– Nej, det hade varit illa om matcherna spelades på sommaren. Det här är en åtgärd som Lahti valt att ta. De har en äkta känsla av att det kan bli farligt och då måste säkerheten gå först.

Varför är det bara illa på sommaren?

– Visst är det illa på vintern också. Det är inte bra publicitet. Men på sommaren hade det varit en katastrof om matcherna inte hade varit öppna för alla.

Lundström poängterar att situationen är ett bevis på att förhållandena för vintermatcher fortfarande inte är på tillräckligt hög nivå. Han är medveten om att det är väldigt dyrt att bygga hallar som har kapacitet att ta in ordentligt med publik.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning