FC Honka till ligan för att stanna

Chefstränaren Vesa Vasara fick sig en dusch av Tommi Saarinen efter att FC Honka säkerställt sitt ligakontrakt. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Esbolaget FC Honka är tillbaka i ligan – den här gången på en stabilare grund än senast.

Samtidigt som HIFK firade sitt avancemang till ligan för tre år sedan såg det verkligen mörkt ut i Esbo. Honka tvingades ge upp sin serieplats på grund av ekonomiska svårigheter och börja om med en ny ägare från division 2.

Nu är cirkeln sluten. Honka spelade ut HIFK enligt konstens alla regler i den avgörande kvalmatchen och återvänder till ligan, medan HIFK tar steget nedåt till division 1. Den här gången för att stanna, åtminstone om man får tro lagledningen.

– Vi kör med en långsiktig plan. Det finns inget annat sätt, säger lagets GM Hexi Arteva.

Brassar inte på

Den här gången ser Honkas verksamhet ut att vila på en betydligt stabilare grund än senast. Den nya ägaren Esport har en lönsam affärsverksamhet och samarbetet med Honkas juniorer fungerar.

– Vår verksamhet skiljer sig en hel del från Honkas förflutna. Esport är ett fyrtio år gammalt familjeföretag med tvåhundra anställda och en fungerande affärsmodell, säger Arteva som själv är projektchef vid Esport.

FC Honkas nuvarande budget rör sig kring 600 000 euro, av vilket ungefär hälften går till spelare och tränare. Budgeten kommer nödvändigtvis inte att stiga värst mycket nästa år, trots att Honka spelar på en ny serienivå.

– Vi börjar inte att brassa på bara för att vi stiger till ligan. Vi gör några genomtänkta värvningar, men en stor del av laget, minst två tredjedelar, fortsätter nästa säsong, säger Arteva.

Tammilehto tillbaka

Honka har spelare som inte platsade i HJK eller blev utan klubb då PK-35 inte längre kunde betala ut sin löner – bland annat lördagens matchhjälte Ilari Äijälä kom över från Vanda. Det lär finnas spelare som är villiga att skriva på för Honka när laget återvänder till ligan.

– Vår situation är bra. Laget har bra tränare, bra förhållanden, vi är bra på att betala ut löner och det finns gott om duktiga spelare i huvudstadsregionen, säger Arteva.

Viktiga mittfältaren Duarte Tammilehto missade största delen av säsongen på grund av en knäskada, men börjar så småningom vara i spelskick. Han kommer också att få en stor roll i nästa års lag.

– Vi är mycket glada över att få honom tillbaka.

Rätt serienivå

Efter att FC Honka rf sagt upp samarbetet med konkursfärdiga bakgrundsbolaget Pallohonka Oy för tre år tvingades föreningen ge upp sin plats på den högsta serienivån. Med Esport som ny finansiär fick FC Honka ärva reservlaget Pallohonkas plats i division 2. Därifrån har laget inom bara tre år avancerat till ligan.

– Vi tränar redan proffsigt, så det innebär inte så stora förändringar att serienivån byts, säger Arteva.

– I år har vi mött HJK, HIFK och SJK och inte förlorat mot någon annan än HJK. Vi vet att ligan är rätt serienivå för oss.

Stärker samarbetet

Honkas reservlag FC Honka Akatemia avancerade till herrtvåan inför nästa säsong. Samarbetet mellan moderklubben å ena sidan och reservlaget och juniorerna å andra sidan ska stärkas nästa säsong.

– Honka är den största föreningen i Nylands distrikt med 2 400 spelare. Vi vill få systemet att fungera enligt internationell modell. I de olika föreningarna i Esbo finns över 12 000 spelare och vi kommer också att intensifiera samarbetet med dem, säger Arteva.

Ny arena

En pusselbit saknas fortfarande: arenan. Hagalundsarenan håller helt enkelt inte måttet, men det har snackats om en ny fotbollsarena i all evighet utan resultat.

Esbo stad har nu beslutat att inleda förhandlingar med SRV och Esport, som båda ansökt om bygglov. Tanken är att bygga en fotbollsarena som drar ungefär 6 000 åskådare. Men det tar åtminstone två tre år innan den står färdig, ifall parterna kommer överens.

– Arenan har en mycket viktig roll i våra framtidsplaner. Den biten måste vi fixa i skick, säger Arteva.

Ligakvalet:

HIFK-FC Honka 1-1 (0-1)

Mål: 28 min Ilari Äijälä 0–1, 90+4 min Pekka Sihvola 1–1.

Sammanlagt 1–1. Honka till ligan tack vare bortamålsregeln.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03