FBI varnade för våldsanvändning

En polisman vaktar ett avspärrat Kapitolium i Washington DC, efter stormningen förra veckan. Nödläge har utlysts i staden inför Joe Bidens installation den 20 januari. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

Den federala polisen FBI uppgav efter stormningen av USA:s kongress att det inte fanns underrättelseinformation om planerat våld från de Trumpanhängare som skulle demonstrera där.

Men ett FBI-kontor i Virginia utfärdade internt en uttrycklig varning för att extremister planerade att använda våld, rapporterar The Washington Post.

I varningen dagen före oroligheterna nämns en diskussion på internet med uppmaningar som: "Kongressen behöver höra glas krossas och dörrar sparkas in. . . Var våldsamma. Sluta kalla detta en marsch, kampanj eller protest. Åk dit förberedda på krig."

FBI har efter attacken mot Kapitolium internt varnat för att en rad väpnade protester planeras i landet inför maktskiftet den 20 januari, då tillträdande president Joe Biden svärs in, rapporterar amerikanska medier.

Omkring 15 000 soldater ur USA:s nationalgarde beräknas vara utkommenderade i Washington DC under ceremonin.

Sittande president Donald Trump har godkänt att nödläge utlyses i huvudstaden fram till den 24 januari med anledning av säkerhetsläget, meddelar Vita huset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning