FBI-ledd operation ger resultat: Fler åtalas för narkotikabrott

Rättegången i narkotikafallet inleds i november vid Helsingfors tingsrätt. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Tolv personer åtalas för grova narkotikabrott i ytterligare ett fall som har uppdagats under den FBI-ledda så kallade Greenlightoperationen.

Det var i somras som den jättelika internationella polisoperationen blev offentlig. Den leddes av USA:s federala polis FBI och deltog gjorde bland annat Europol och närmare tjugo länder, bland dem Finland.

Polis fick tillgång till miljontals meddelanden som kriminella sänt över en telefontjänst som de trodde var anonym. I själva verket var det FBI som gillrat en fälla.

På tisdagen meddelade åklagaren att 12 personer åtalas i ett fall som härrör från den räden, och som Helsingforspolisen har utrett. Åtalspunkterna är flera, men gäller till största delen grovt narkotikabrott, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under förundersökningen har fler brottsmisstankar framkommit som inte har direkt koppling till den så kallade Greenlightoperationen. Två personer åtalas för grov penningtvätt respektive osann utsaga vid myndighetsförfarande.

Sex personer är fortfarande häktade. Rättegången inleds i Helsingfors tingsrätt om två veckor.

Redan tidigare har operationen lett till rättsprocesser på olika håll i Finland. På tisdagen inleddes till exempel rättegången vid Lapplands tingsrätt i ett fall där polisen misstänker att 40 kilo extra starkt amfetamin levererades till norra Finland. Polisen har tidigare uppgett att de misstänkta verkade som en del av en organiserad kriminell grupp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning