Erdogan kom med skräll som avslutning på toppmötet – hotar åter stoppa finsk-svenskt Natointräde – kräver att Sverige utvisar 73 "terrorister"

Lättnaden på Natomötet över att Finlands och Sveriges väg in i Nato såg ut att framskrida är borta. Den turkiska presidenten Erdogan hotar med ett nytt veto. Erdogan kräver att Sverige utvisar 73 "terrorister". I annat fall kommer det turkiska parlamentet inte att ratificera ländernas Natoansökningar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kom med ett skrällbesked i slutet av Natomötet där resten av försvarspaktens ledare i ett par dagar har glatt sig åt att Finland och Sverige är på väg att bli medlemmar. Erdogan tolkar trepartsuppgörelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet helt annorlunda än Finland och Sverige och hotar stoppa ratificeringen i det turkiska parlamentet.
Natotoppmötet i Madrid tar en plötslig vändning på slutet av den sista mötesdagen. Vid sin presskonferens deklarerar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan för sin tolkning av det färska trepartsavtalet och hävdar att Sverige och Finland ska ha lovat ändra sina lagar och genomföra utvisningar. Enligt Erdoğan ska Sverige ha lovat utvisa 73 "terrorister". Den turkiska presidenten hävdar också Finland har lovat ändra sin lagstiftning, vilket alltså inte är fallet.
Erdoğans plötsliga skräll att stoppa Finlands och Sveriges Natomedlemskap igen, kommer vid slutet av toppmötet där Natoledarna i ett par dagars tid har glatt sig åt den trilaterala uppgörelsen som Finland, Sverige och Turkiet kom överens om i tisdags. Enligt avsiktsförklaringen stöder Turkiet att Finland och Sverige ansluter sig till Nato, men i utbyte ska Finland och Sverige visa solidaritet och samarbeta med Turkiet i bekämpningen av terrorism.
Eftersom alla länder i försvarspakten måste godkänna nya medlemmar, kan Finland och Sverige inte godkännas förrän också Turkiet ger grönt ljus.

Uttänkt "grande finale" av Erdoğan

Den turkiska delegationen har hållit låg profil under toppmötet i sina kontakter till utländska journalister. Men den sista mötesdagen delar Erdoğan medieteam ut tryckta blad som marknadsför den turkiska presidentens presskonferens som är det sista evenemanget på toppmötet efter Joe Bidens pressträff. Den turkiska "grande finalen" var med andra ord noga uttänkt.
Erdoğan säger att det turkiska parlamentet minsann inte kommer att ratificera Finlands och Sveriges Natoansökningar om inte länderna lever upp till sina löften.
– Finland och Sverige måste göra vad som är nödvändigt. Då de verkställer sina löften, kommer vi att sända ärendet till vårt parlament för ratificering, men om om löftena inte fullföljs, kommer frågan inte att framskrida, meddelar en tvärsäker Erdoğan för att i nästa andetag påpeka att det tog 20 år för Makedonien att bli Natomedlem.
I avtalet från i tisdags formuleras att Finland och Sverige inte ska stödja de kurdiska grupperna YPG/PYD samt rörelsen kring aktivisten Fethullah Gülen. Men vid presskonferensen gör Erdoğan en helt annan tolkning än Finland och Sverige som har sagt att man har förbundit sig att inte ekonomiskt backa upp de här grupperna.
– Alla de här terroristorganisationerna måste utplånas och de (Finland och Sverige) måste genomföra juridiska förändringar för att göra så, dundrar Erdoğan.
Erdoğan säger att han beaktar de löften han har fått och att Turkiet kommer att hålla sina löften i fall Finland och Sverige gör vad de har lovat.
Erdoğans tolkning är att Finland och Sverige har förbundit sig vid att utvisa terrorister och genomföra ändringar i sina lagstiftningar.
– Om ni håller era löften håller Erdoğan sina, säger Erdoğan.
Avtalet från i tisdags säger att Sverige och Finland ska behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav. Till detta har president Sauli Niinistö sagt att det för tillfället inte finns några ouppklarade fall, och att en del har redan behandlats i finländsk domstol enligt finländsk lag.
Niinistö vill inte kommentera kravet på 73 utlämningar från Sverige. Till Helsingin Sanomat säger han att det är en fråga för Sverige och Turkiet.
"Det har förekommit diskussioner mellan dem som vi inte varit inblandande i", säger Niinistö till tidningen.
Länderna diskuterade aldrig direkt det antal personer som skulle utlämnas, säger Niinistö. Men menar att det oväntade är att vänta.
"Låt oss säga att vår grundinställning är att vi är beredda på vad som helst. Som vi såg i våras", säger han till Helsingin Sanomat.
Då Erdoğan får frågan om han med sina utvisningskrav nu vill att Sverige och Finland ska sträcka sig längre än vad som står i uppgörelsen är hans besked:
– Det viktiga är hur vi förstår saken och vad vi diskuterade. Sverige gav oss ett löfte om att de ska utvisa 73 personer. Antingen gör de det, eller så gör de det inte. Vi fattar våra beslut utifrån det.
På frågan om Erdoğan accepterar uteblivna utvisningar ifall de är emot finsk och svensk lagstiftning säger att Erdogan att länderna måste förklara ifall deras lagstiftning banar väg för terrorism.
– Vi har hårda terrorismlagar. Vårt juridiska system möjliggör vad som behöver göras med sådana personer. Också Finland och Sverige sade att deras lagar är stränga, så vi förväntar oss att de gör vad som behöver göras.
Det hjälper inte att påpeka för Erdoğan att Turkiets definition på terrorism är en annan än den i EU och att Finland och Sverige inte kan utvisa människor som inte är terrorister enligt deras lagstiftning, och som inte har begått några brott.
Men det verkar inte bekomma Erdoğan. Enligt honom ska den turkiska underrättelsetjänsten nu leverera bevismaterial över att de personer som Turkiet vill ha utlämnade ska ha haft ihjäl många människor.

ANDRA LÄSER