I moderatfästet Danderyd rullar Cadillacs familjejeepar på bygatan

I Danderyd bor det förmögna Sverige. I hamnen i Stocksund går den lokala marinan och gymnasiefriskolan in i varandra. Hamnpaviljongen är skolans matsal.

Moderaternas riksdagskandidat Anders Paulsen i Danderyd slår vakt om den svenska friskolan. Själv äger han en som med skolfartyg och annan kringverksamhet omsätter 8 miljoner euro om året.
22.08.2018 07:51 UPPDATERAD 07.09.2018 11:44
Den fjärde generationen av stadsjeepen Escalade var den första Cadillac började sälja i Europa i stor skala. Dess höga front liknar en pansarvagns och med en över 400 hästkrafters V8 under huven kan man glömma luftmotståndet.
Ett sjuttiotal bilar av modellen säljs årligen i Sverige. I Danderyd ser vi inom några minuter två på huvudgatan Vendevägen i Djursholm. Platinumversionen kostar över en miljon kronor.
Ingendera ägaren vill tala om det kommande valet med oss, inte den sverigeamerikanska mamman med barn i den svarta Escaladen, inte mannen i piké och ljusblå slimfit-shorts med små vassa pressveck i den gräddvita. Han tackar vänligt för möjligheten men går till sitt fordon.
– Politik och pengar är tabu här, säger sjuksköterskan Eva. Hon bor inte själv i Danderyd men ska till det lilla biblioteket, en av de få offentliga byggnaderna vid gatan.

Moderaterna (M)

vad: Moderata samlingspartiet, liberal-konservativt oppositionsparti
riksdagsmandat: 84 av 349
partiledare: Ulf Kristersson 2017–
röstandel 2014: 23 %
snittstöd juli 2018: 19 %
starkast i: kranskommuner till Stockholm, Malmö, 44-49 %
senast i regeringen: -2014, Fredrik Reinfeldt statsminister
EU-grupp: EPP
historia: nuvarande namn 1969–, tidigare Högerpartiet

Vänort med Grankulla

Här, strax norr om Stockholm, bor många av de mest förmögna svenskarna. Också när man räknar in höghusförorterna kring Mörby har Danderyd högsta medianinkomst i Sverige, 35 procent över snittet.
Högerpartiet Moderaterna fick i senaste val ett 42 procents stöd här. Fast folk skyr att prata politik på gatan så hänger blåtonade affischer från Moderaterna, Liberalerna och en ung kristdemokrat på nästan varje träd och stolpe utmed Vendevägen. Kommunen är vänort med Grankulla i Finland.…
I den svenska skatteutjämningen mellan kommuner är Danderydborna nettobetalare med 16 000 kronor (1 500 euro) per capita om året till det övriga riket.
Moderaternas unga i Danderyd med ordförande Linnéa Sundman (t.h.) leder allsånger från Spotify om att kicka Stefan Löfven.

"Betalar för Göteborg och Malmö"

Djursholms slott med sin gråpampiga fasad från 1500-talet ligger ett stycke upp i backen. Där talar Moderaternas riksdagskandidat Anders Paulsen, 58, på slottsgården.
Han har en publik om drygt 30 personer, en del i partiets ljusblå kampanjjacka. Kvinnorna har kindpussats och sagt hej med hela ansiktet vid tältet med wraps och mineralvatten; männen är övervägande på seniorsidan, gråsnaggade, vältrimmat smärta herrar.
– Jag var i ett badhus i Sälen och tyckte att det var lite dyrt för hela min familj, säger Anders Paulsen i mikrofonen. Så jag sa till tjejen i kassan att jag kommer från Danderyd så jag har liksom betalt det här redan. "Jaha", sa hon då och så fick vi gå in.
Publiken skrattar. Anders Paulsen säger att man kunde tänka på det också när man går på det kommunala nöjesfältet Liseberg i Göteborg eller på fotbollsmatcher hos Malmö FF, som har kommunalt stöd.
Moderaternas riksdagskandidat Anders Paulsen i Danderyd slår vakt om den svenska friskolan. Den som han äger driver ett 44 meters skolskepp på Atlanten. Skonaren heter Älva.

Allsångspop om det Sverige "som jobbar"

Linnéa Sundman, 22, och några från ungdomsförbundet MUF har lett allsång till en dånande playback på slottsgården, från papper som hon hastigt delat ut.
2018 års politiska nidvisor är ett slags nidpop som MUF har lagt på Spotify. Bland publiken rörs läppar med i texter om att kicka (statsminister) Stefan Löfven för att ge plats för moderater, för det Sverige "som jobbar" och inte drar sig för att göra övertid och grunda företag.
Linnéa Sundman, som studerar på handelshögskola, säger efteråt backstage inne i slottets tungdystra entréhall att det inte är så lätt att få med folk i politiskt arbete i Danderyd. Ute har ortens moderater applåderat åt sig själva för att de är fler än i grannföreningen i Täby, fast Täbyborna är dubbelt så många.
– Men det är svårt att få input och veta vad folk tänker, säger hon.
Generositeten är det bästa bland Moderaterna, tycker (M)-ordförande Ulla Hurtig Nielsen i Danderyd.

Kommunhus i medeltida slott

Efter tre sekel i det tunga Djursholms slott övergav ätten Banér det på 1800-talet. Sedan dess har det varit skola och är numera Danderyds kommunhus. Vid en restaurering på 1960-talet rensade man ut nyare romantiska element och i dag känns det åtminstone så här en vardagskväll som om klockan hade stannat i ett sällan besökt museum.
I huset sitter kommunalrådet Olle Reichenberg, 48, som i åtta år nu med en pojkaktig energi har gått Danderydsmoderaternas mångahanda ärenden och nu siktar på en tredje period. Valet den 9 september är också ett kommunalval.
Det man mest oroar sig för är otryggheten, inbrott och rån. Olle Reichenberg har precis hyrt in väktare till kommunen och Täbypolisen har samtyckt till att sätta upp övervakningskameror på byn.
– Det borde bli enklare att få sådana tillstånd, säger Olle Reichenberg.
Moderaterna här leds av Ulla Hurtig Nielsen. Ett stycke in i officiell pensionsålder arbetar hon fortfarande som ekonomichef vid fredsinstitutet Sipri i Stockholm.
– Jag blev moderat när jag var 14, hemma i Karlstad. Där fanns en mängd kommunister, men jag trivdes bäst bland moderater. Jag tycker vi moderater är generösa, säger hon.
Olle Reichenberg är kommunalråd i ätten Banérs förra slott från 1500-talet. I dag är huset Danderyds kommunhus.

Skolkoncern med gymnasium på Atlanten

I villaområdena kring Stockholm var egen järnväg framsteg och lyx i slutet av 1800-talet. I Stocksund som har uppgått i dagens Danderyd fick lokalbanan 1893 ett eget elverk. Nu är banan borta, men under det gamla elverkets tegelvalv verkar en av de friskolor som högern försvarar i Sverige.
Vid Marina Läroverket är riksdagskandidat Anders Paulsen vd och ägare. Han grundade skolan efter att i början av 90-talet först ha varit befälhavare på Danderyds kommuns skolbåt Belle-Amie.
I dag driver Anders Paulsens företagskoncern kring skolan förutom den gamla fiskekuttern också fyra andra fartyg som dels används för sjöutbildning, dels för charter kring Stockholm.
Skolan är en gymnasieskola med inriktning på ekonomi, marinteknik och marinbiologi, i det svenska skolsystemet med dragning åt yrkesutbildning. Efter skolan erbjuds en yrkeshögskoleexamen som skärgårdsbefäl, en väg till jobb på någon Waxholmsbåt eller hos kustbevakningen.
Marina Läroverket är gymnasiet där man bland annat får lära sig konsten att lägga till vid en brygga. Den förra finländska tullkryssaren Petsamo (till 1972 Turja) – är en lättmanövrerad båt att öva med.
Hamnen och marinan är de drygt 500 elevernas skolgård. Tre lätta motorbåtar står på trailrar och i hamnen ligger fartygen Älva, Viksten, Petsamo och Tranholmen plus en polskbyggd logementspråm där skolan har en del utrymmen. I rödmålade Hamnkrogen kan man om sommaren beställa räkmacka och ett glas vitt av tjejer i marinblå piké; under läsåret är det skolans matsal.
Skolans flaggskepp, den tremastade 44 meters stålskonaren Älva ligger vid kaj och ska ut för säsongen med en nio personers besättning och en gymnasiegrupp ombord. Huvudrutten går via England till Kanarieöarna.

Sossemotstånd mot vinstgivande skolor

Var sjätte svensk gymnasieskola är en friskola. Friskolorna finansieras med en statlig fastställd elevpeng. Skolorna väljer inte själva sina elever och tar inte heller upp terminsavgifter.
– Det våra elever betalar för är de måltider ombord på fartyget som inte är lunch, säger Anders Paulsen. Flygresorna till och från fartyget, allting ingår.
Marina Läroverkets elevpeng är inte ovanligt hög trots att man gör en del av gymnasiet till havs. Linjen för marinteknik ger skolan omkring 12 000 euro per år och elev, marinbiologin och naturbruket omkring 16 000 euro.
Många friskolor är ideella och plöjer ner sitt överskott i stiftelser. Anders Paulsens skola hör till dem som delar ut vinst till de tre ägarna. Inför riksdagsvalet om några veckor har Socialdemokraterna velat sätta stopp för nya vinstgivande friskolor.
– Då är det många som slutar, säger han.
Själv siktar han på att skolan ska stanna i familjen som idé och koncept. Stora svenska utbildningsföretag – det största har över 180 skolor – har erbjudit sig att köpa den.
– Men de skulle nog sälja alla fartyg och bara hålla kvar det som finns på land.
Anders Paulsen äger tillsammans med skolans biträdande rektor och skolans skeppare den bolagskoncern som står bakom skolan med kringverksamhet. Den omsätter årligen 84 miljoner kronor (8 miljoner euro) och har efter flera knaggliga år nu haft en vinstutveckling på mellan fem och åtta procent.
– Men det har vi använt till att investera och att köpa ut andra delägare.

ANDRA LÄSER