Allt fler i Sverige frågar sig vad nyttan med alliansfrihet är

Det är en chimär att det inte pågår en Natodebatt i Sverige. Nato diskuteras i ett allt hetsigare tonläge bland politiker, på ledar- och debattsidor trots ett hårdnackat motstånd mot att slopa alliansfriheten från de styrande Socialdemokraterna.

Svenska soldater i Syndalen under den Natomanövern Baltops år 2016.
29.03.2022 17:35 UPPDATERAD 29.03.2022 17:39
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark sade i en intervju i HBL förra veckan att Finland nu springer förbi den svenska Natodebatten som Paavo Nurmi på sin tid. Enligt Wallmark har Sverige fört en tydligare Natodebatt under åren, men det ryska kriget i Ukraina har lett till att Finland nu ligger steget före.
Föga anade han att hans partiledare, Ulf Kristersson, skulle spurta förbi och utlova en svensk Natoansökan även om Finland skulle fortsätta att stå utanför – om han blir statsminister och det finns en majoritet för det i den svenska riksdagen.
Kristerssons uttalande är symtomatiskt för den svenska Natodebatten. Från socialdemokratiskt håll är det svårt att ge avkall på den säkerhetspolitiska doktrin som nu finns. En eftergift är att den parlamentariska försvarsberedningen, ett forum för diskussioner mellan regeringen och de övriga riksdagspartierna, ska revidera och precisera den säkerhetspolitiska analysen utifrån de hot som har uppkommit. Arbetet ska vara klart i slutet av maj. Den svenska utredningen kommer att handla om Nato men ”det är inte en Natoutredning” enligt utrikesminister Ann Linde.

ANDRA LÄSER