Huhtasaari: Överenskommelse nära om EU-skeptisk storgrupp i Europaparlamentet

Ytterhögern, EU-skeptikerna och ungerska Fidesz kan slås ihop till en parlamentsgrupp i EU.

Sannfinländarnas Europaparlamentariker Laura Huhtasaari säger att en överenskommelse om en ny stor parlamentsgrupp är nära. Arkivbild.
En fusion mellan konservativa och EU-skeptiska grupper i Europaparlamentet är på gång. Nu är en överenskommelse nära, säger Laura Huhtasaari (Sannf/ID) på en pressträff för finländska Europaparlamentariker på fredagen.
– Jag ser det som troligt att det lyckas.
Huhtasaari säger ändå att ingenting är säkert innan parterna nått en slutlig överenskommelse.
Förhandlingarna gäller ytterhögergruppen Identitet och demokrati (ID), den euroskeptiska gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) och det ungerska maktpartiet Fidesz som nyligen uteslöts ur Europeiska folkpartiets (EPP) grupp i parlamentet. Bland annat Sannfinländarna, italienska Lega och franska Nationell samling är med i ID, medan bland annat Sverigedemokraterna och polska Lag och rättvisa (PIS) är med i ECR.
Om sammanslagningen blir verklighet har den nya gruppen potential att bli näst störst i parlamentet och gå förbi den socialdemokratiska gruppen S&D.
– Det kan förstås finnas vissa utmaningar, som till exempel att polackerna är för EU-integration vilket vi inte är. Men det finns olika åsikter inom alla grupper. Ledamöterna representerar olika intressen och olika nationer, säger Huhtasaari.
ANDRA LÄSER