Orpo: Fackstrid får inte inverka på jobbpaketet

– Någon strid mellan fackcentralerna får inte ha någon inverkan på arbetet med sysselsättningspaketet, säger finansminister Petteri Orpo i tv-programmet Morgonettan.

Nöjd med budgeten. Petteri Orpo betecknar budgeten som ansvarsfull, eftersom utgifterna hålls inom ramarna.
Enligt Helsingin Sanomat står Akava i beredskap att lösgöra sig från centralförbundens gemensamma Bryssellobby, och från Löntagarnas forskningsinstitut. Akavas styrelse har förslagen framför sig inkommande vecka.
Akavas ordförande Sture Fjäder säger på Twitter att samarbetet med de andra löntagarförbunden FFC och STTK fortsätter som vanligt, däremot söker man "effektiva lösningar" för den internationella intressebevakningen och forskningen.
Arbetsmarknadsparterna ska under hösten leverera en lösning till regeringens krav på att förnya det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.
Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger till Yle att en eventuell strid inte får inverka på det arbetet.
Han tackar bland annat konkurrenskraftsavtalet för att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's höjer utsikten för Finlands kreditbetyg till "stabilt" från att utsikten varit "negativ". Kreditbetyget i sig är alltjämt detsamma, AA+.
Orpo kommenterade också huvudstadsregionens motförslag i vårdreformen, men tog inte ställning till vilken modell som ska gälla, och avfärdade att det skulle råda en intern dragkamp i regeringen mellan Samlingspartiet och Centern.
– I regeringen har alla partier med en röst medgett att huvudstadsregionen har en annan situation, men lösningen måste också kunna sammanfogas med resten av vårdreformen. Alternativet, att vi inte skulle få reformen i mål, är det allra sämsta, säger Orpo.
Oppositionspartierna har framfört att vårdreformen behöver parlamentariskt samarbete.
Orpo håller fast vid att det räcker med den parlamentariska uppföljningen.
– Vi har också en möjlighet att debattera i offentligheten. Alla synpunkter på saken är redan kända, säger Orpo.
ANDRA LÄSER