Ellen Strömberg nominerad till Augustpriset – här är hela listan

En skitig skildring av kvinnor i skogen, fiktiva förorter och ett ovanligt mörkt relationsdrama. Årets Augustprisnomineringar rymmer ovanliga berättelser – som till och med har överraskat författarna själva.

Ellen Strömberg är nominerad till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
24.10.2022 19:02 UPPDATERAD 24.10.2022 20:39
Finlandssvenska Ellen Strömberg är nominerad till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok. Hon kallar sin roman Vi ska ju bara cykla förbi ”en ungdomsroman om två frustrerade tonårstjejer i en stillastående småstad.”

Är boken ett slags ”Fucking Åmål”?

– Det var det största komplimang jag fått! Jag tror det är lite samma känslor som jag varit ute efter att gestalta, utan att dra någon som helst parallell mellan mig och Lukas Moodysson, säger Ellen Strömberg. 
När HBL ställer den klassiska sportfrågan om ”hur det känns” svarar Strömberg: 
– Overkligt, men nu är jag mest trött. Jag kom till Stockholm på morgonen och sitter på Viking Line-terminalen nu efter en hektisk dag. 

För två år sedan skrev du på din blogg att du ”i smyg hade googlat om de kontaktar en och om man vet på förhand om eller när man får olika litterära priser. Typ Augustpriset HAHAHAHA alltså detta är så pinsamt att erkänna ens”. Blev du kontaktad?

– Jäklar ändå, att du grävt fram det där. Jag kan hälsa till Ellen för två år sedan att de ringer en. De ringde mig för en vecka sedan.

Hur är det att se tillbaka på det blogginlägget nu när du faktiskt är nominerad?

– Det är det som är helt overkligt.
Läs också:
Bokrecension av Vi ska ju bara cykla förbi: Flickskildring som bäst — kaxig, punkig och skör
HBL:s exklusiva midsommarnovell Åka härifrån av Ellen Strömberg

Hon har inspirerats av Aleksis Kivis klassiker

Anneli Jordah är nominerad för en roman som är ovanlig för henne själv – från att ha skildrat mer stillastående liv berättar hon i Björnjägarnas döttrar en mustig och skitig skröna om sju systrar som lever i en hypermaskulin skogsmiljö. Boken är en pendang till den finländska klassikern Sju bröder av Aleksis Kivi.
– Jag har aldrig varit nominerad så jag blev faktiskt överraskad och hemskt glad, säger Anneli Jordahl som har skrivit tolv böcker, varav fem romaner tidigare.
Sju bröder är vildsint och jag hoppades att den här heliga galenskapen, som är vardag i den finskspråkiga kulturen, skulle spilla över på min bok. Jag tänkte ”nu öser jag på och ger järnet”. Mamma rapporterade från sin bokcirkel att någon hade sagt ”men är Anneli så ful i mun?”. Och det var ju roligt, för jag jobbade på att skapa det här språket som är hårt, tufft och samtidigt lite poetiskt, säger Anneli Jordahl.
Men medan bröderna i Sju bröder blir anpassade till byn och bildar familj gjorde Anneli Jordahl tvärtom.
– Jag tyckte att ”nej, inte de här flickorna. Varför ska de tämjas?”.

Fakta | De nominerade

Årets svenska skönlitterära bok:
”Ixelles” av Johannes Anyuru
”Detaljerna” av Ia Genberg
”Björnjägarens döttrar” av Anneli Jordahl
”Minnen av infraröd” av Iman Mohammed
”Dröm, baby, dröm” av Jenny Tunedal
”Djävulsgreppet” av Lina Wolff
Årets svenska fackbok:
”Statministermordet” av Hans-Gunnar Axberger
”Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf” av Nina van den Brink
”Pontus Hultén. Den moderna konstens anförare” av Claes Britton
”Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” av Andreas Cervenka
”Kläda blodig skjorta. Svenskt barnafödande under 150 år” av Maja Larsson
”Svart historia” av Amat Levin
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
”Såret” av Emma Adbåge
”Yani” av Nora Khalil
”Jaga inte oss” av Eva Lindström
”Bettan” av Marie Norin och Elisabet Ericson
”Vi ska ju bara cykla förbi” av Ellen Strömberg
”Ingen fara!” av Henrik Wallnäs och Erik Svetoft
Lilla Augustpriset:
”Döden i Rom” av Ali Alonzo, Stockholm
”Vykort från vecka 3" av Vanja Jakobsson, Stockholm
”Högt gräs” av Julia Kaplan, Bromma
”En bukett med nejlikor” av Amelie Tottie Matousek, Stockholm
”Tankar under päronträdet” av Karna Mårtensson, Lund
”På motorcykeln, alldeles för nära helvetet” av Emilia Piotrowska, Bandhagen
Källa: TT

Tvingande och danande relationer

Även tidigare Augustprisbelönade Lina Wolff nomineras för en ovanlig berättelse – att skriva Djävulsgreppet var ”bland det konstigaste hon har varit med om”. Hon ”stötte på en åder” och berättelsen forsade fram.
Wolff ”blottar så mycket fult” att hon undrade om hon alls skulle våga publicera boken. Den skildrar hur hoppet om kärlek bryter samman i en allt mer destruktiv relation där två personer triggar varandras mörkaste sidor i ett djävulsgrepp som bara hårdnar.
– Båda är fast och båda gör saker som de tycker är vämjeliga, hon manipulerar honom och han slår henne, de har maktspel hela tiden. Och en del av min egen uppriktighet ligger i att jag visar också hennes maktspel, säger Lina Wolff.
Ia Genberg är nominerad för en roman som också handlar om relationer, men mer danande sådana. Detaljerna skiljer sig från hennes tidigare, bara 150 sidor är den som ”en väldigt koncentrerad chokladboll” – och rymmer fyra porträtt som hålls ihop av ett berättande jag.
– Folk kommer fram till mig när jag är ute på bibliotek och pratar och säger att de känner igen sig väldigt mycket. Det är något nytt med den här boken. Den verkar har träffat en nerv.
Författarna som är nominerade till året Augustpris. Priset delas ut den 28 november i Stockholm.

Avpolitiserad förort

Den tidigare Augustvinnaren Johannes Anyuru hade trott att Karolina Ramqvists Bröd och mjölk eller Sara Gordans Natten skulle bli nominerade.
Sin egen bok Ixelles liknar han vid ett experiment. Den handlar om ungdomar i en fiktiv belgisk problemförort, där verkligheten är lika ”komplex, mångbottnad, politisk och apolitisk som vilken annan värld som helst”.
– Jag ser på den nästan som ett terrarium där de här människorna vandrar omkring och jag har försökt avhålla mig från att de ska säga något speciellt om världen med min röst. För mig var det viktigt att försöka rycka undan den från politikens ljus och bara låta dem ha sina liv så som livet är. Det är ju en värld som är så politiserad.
Även den 25-åriga debutanten Nora Khalil, nominerad för ungdomsboken Yani, skildrar förortsliv. Boken handlar om tre vänner i Alby och Nora Khalil ville visa deras vardag, deras språk och deras engagemang.
– Det var också viktigt att de var tre killar på omslaget, för det är inte så ofta man får se en så här glad bild av förorttskillar, säger hon.

Fakta | Augustpriset

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska förläggareföreningen. Det delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.
I år har 542 titlar skickats in till jurygrupperna för bedömning.
Prissumman är 100 000 kronor. Pristagarna offentliggörs på en gala i Konserthuset i Stockholm den 28 november.
Källa: TT

Mörka dikter

Två diktsamlingar lyfts också bland nomineringarna, Jenny Tunedal skriver utifrån en position av ensamhet och saknad, i sin Dröm baby, dröm. Iman Mohammed är nominerad för sin fjärde diktsamling Minnen av infraröd som har fått recenserande kritiker att börja gråta över de starka bilderna.
– Om jag ska försöka gissa varför är det att jag jobbar med kontrastverkan, jag skriver om det vardagliga och sedan skiftar jag till det våldsamma, säger hon.
Iman Mohammed är född i Bagdad och refererar till Gulfkriget i sina dikter. Medan den förra diktsamlingen utgick från krigets plats utgår den Augustnominerade Minnen av infraröd i stället från ett diktjag som befinner sig i trygghet.
– Frågan är då ”vad är trygghetens plats?”. Men som så ofta återkommer jag till våldets olika skepnader. Krigets våld, men också ensamhetens våld, mobboffrets våld.
Om våld handlar det också i Amat Levins tjocka historieverk Svart historia, där han berättar om en historia som ofta reduceras till berättelser om enbart slaveriet, men som är full av frihetskämpar, legendariska riken och århundraden av förtryck.
– Det är många som går runt och bär på fördomar om afrikansk eller svart historia som jag hoppas att den här boken kan hjälpa till att utmana, säger han.

Fakta | De nominerade om sina böcker

Jenny Tunedal om sin diktsamling Dröm, baby, dröm:
– Det började i sorg och ensamhet. Det handlar om sorgen efteråt, när allt är för sent och en känsla av den sortens ensamhet. Den omfattar också många sorters förluster och många sorters ensamhet. Den är som ett försök att göra form eller poesi av känslor och tillstånd som jag uppfattade som mörka och stumma, asociala och fula.
Ekonomijournalisten Andreas Cervenka om Girig-Sverige. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika:
– Jag skrev den här boken mycket för att få utlopp för min frustration. Jag är väldigt glad över det mottagande som den fått, uppenbarligen har det slagit an något även i andra som delar den här synen. Målet var att skapa en diskussion.
Amat Levin om Svart historia:
– Mitt mål med den här boken har varit att få upp frågorna på tapeten, det är väldigt viktigt och det är många som går runt och bär på fördomar om afrikansk eller svart historia som jag hoppas att den här boken kan hjälpa till att utmana.
Nina vad den Brink om Jag har torkat nog många golv. En biografi om Maja Ekelöf:
– Jag förstod att den offentliga bilden av Maja Ekelöf, städerskan som vann ett pris och fick komma till lyckoriket, inte var så enkel. Det tog bara två veckor innan hon började ifrågasätta journalisternas frågor. Hon tyckte inte om att de fokuserade på hennes privatliv och att hon var städerska. Hon ville prata om politik och det fick hon aldrig göra.
– När man lyfts upp från pignivån till balen på slottet förväntas man vara lycklig och tacksam. Men hon accepterade inte idén om statusskifte. Hon var skarp, trotsig, egensinnig och idealistisk.
Källa: TT

ANDRA LÄSER