Villa Granliden i Esbo till salu – ”Ett förfallet kråkslott med potential”

Idylliskt läge inne i en liten skogsdunge, flera välbevarade kakelugnar och högt till tak – Villa Granliden låter som ett drömhus i Esbo. Priset är också förmånligt. Men det finns en hake, den skyddade villan är illa nedgången och i behov av en grundlig renovering.

Villa Granliden i Kilo har passerat sina glansdagar för länge sedan. Den hundraåriga villan i Trillaparken har stått tom de senaste åren och lockat till sig graffitikonstnärer. Nu säljer Esbo stad den skyddade villan.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
03.02.2023 05:01 UPPDATERAD 03.02.2023 11:24
På söndag är det premiärvisning i ett unikt bostadshus i Esbo: en hundraårig villa med timmerstomme, spännande arkitektur och en nästan okänd historia. Villa Granliden är byggd 1920 och står på en ståtlig plats uppe på en liten kulle i Trillaparken, några hundra meter söder om Kilo station. Men huset är i eländigt skick, bilderna i försäljningsannonsen andas inte precis villaidyll.
— Huset har helt klart potential, det är i bättre skick än vad bilderna visar. Det är högt till tak i alla rum och det finns spännande detaljer i husets konstruktion, som de smårutiga fönstren, säger fastighetsmäklaren Petri Kyllönen på Remax.
Huset i två våningar är stort, över 200 kvadratmeter, och byggnaden är skyddad, så den måste både renoveras och bevaras. Det blir inget litet projekt, varnar Kyllönen. Det är inte bara målarfärgen som flagar, utan balkongräcken har murknat och fasasen är fylld med klotter. Oljepannan är föråldrad och måste ersättas med en ny värmekälla. Alla ytor både invändigt och på utsidan måste förnyas.

ANDRA LÄSER