Volleybollherrana en seger från EM

Finlands volleybollherrar är en seger från att säkra sin plats i EM-turneringen nästa år. Hittills har herrarna vunnit alla sina matcher i gruppspelet som avslutas med en match mot Lettland i Åbo på onsdagen.

Chefstränaren för herrarnas landslag i volleyboll Joel Banks är nöjd med lagets prestation i sommar. Att ta sig till EM är en av målsättningarna.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
17.08.2022 05:01
Finlands kraftigt föryngrade herrlag i volleyboll tog sent på söndag kväll en viktig seger över Österrike på bortaplan. Det betyder att det räcker med att ta poäng mot Lettland i Åbo på onsdagen för att säkra den nionde raka platsen i ett EM.
Chefstränaren Joel Banks fick en motig start då han tog över volleybollherrarna efter Tuomas Sammelvuo för tre år sedan. Men nu har han både lyckats med att föryngra landslaget och med att köra in sin syn på hur laget ska spela. Jämnheten saknas kanske ännu, men det unga laget har också vuxit på det psykiska planet.
– Jag är väldigt nöjd med lagets prestation under EM-kvalet. Vi satte tydliga mål i maj och har jobbat hårt för att nå dem. Det har synts i matcherna, säger Banks.
Han tycker att laget nu spelar den typ av volleyboll han velat satsa på, snabba anfall och ett gott försvar. Spelarna har också fått en självsäkerhet som kanske tidigare saknats.
Sommarens silverliga och EM-kval har spelats av ett lag med unga spelare där veteraner som passaren Eemi Tervaportti och anfallsspelaren Urpo Sivula saknats. Liberon Lauri Kerminen som meddelat att han inte utesluter en rysk klubb för nästa säsong får efter beslut i volleybollförbundet inte spela i landslaget.
Joel Banks säger att de yngre spelarna i sommarens landslag gjort väl ifrån sig. Han för ändå en kontinuerlig dialog också med de spelare som i sommar valt att stå över spel i landslaget, förutom Tervaportti till exempel Miki Jauhiainen som är färsk pappa. Det är bra att det finns en hälsosam konkurrens om platserna i landslaget, anser chefstränaren.
I juni lyckades Finland ta sig till final i silverligan, men förlorade den knappt mot Rumänien. Bara vinnaren stiger direkt till den gyllene ligan.
– Det var en tuff förlust, men den lärde oss mycket och i söndags lyckades vi vända en motsvarande tajt match i egen favör, säger Banks.
Joel Banks ser också en styrka i att herrlaget är rätt jämnt. Även om startsexan och liberon oftast är de samma finns det goda bytesspelare som när som helst kan kastas in och tillföra laget ny energi. Alla 14 spelare som just nu ingår i truppen kan bidra till helheten, poängterar han.
Om Finland vinner onsdagens match mot Lettland är en plats i EM nästa år klar även om en match mellan Lettland och Österrike återstår i gruppspelet. Finland vann sin första match mot Lettland på bortaplan med siffrorna 3-1 och övertygade då. Laget har redan segrat två gånger mot Österrike, först 3-1 och sedan 3-2. 
Förlorar Finland på onsdagen återstår att vänta på att gruppspelet avslutas och att se vilka resultaten i de andra grupperna är.
EM i volleyboll spelas nästa år i Bulgarien, i Italien, i Nordmakedonien och i Israel. Israel ersätter Ukraina som ursprungligen skulle ha varit ett av värdländerna.

ANDRA LÄSER