Spöken blåser nytt liv i brittiska turistorter

Det kusliga lockar brittiska turister under pandemin. Slitna kuststäder och hemsökta byggnader märker nu av ett ordentligt lyft i Storbritannien. Forskning kring det som kallas "Dark Tourism" visar att fenomenet är en del av vår längtan att komma närmare döden och vår egen sårbarhet.

Colin Penn, Sam Pyratouray, Patricia Burton och Chris Burton vurmar för legenden om Dracula och besöker Whitby varje år.
22.05.2022 20:37
Den smala kullerstensgatan slingrar sig förbi låga och lutande stenhus. Det är tisdag och inte längre högsäsong, trots det är det så fullt med folk att alla tvingas gå i snigelfart. En del besökare stannar upp för att köpa glass. Andra studerar butikerna som säljer smycken med glänsande svarta stenar. I skyltfönstren syns ringar som ser ut som spindlar och halsband med benrangel.
Många besökare går vidare till klosterruinen som ruvar ovanför staden. Den spelar en viktig roll i legenden om Dracula och det är den som lockar många besökare till kuststaden Whitby i norra England.
Utanför det gamla klostret sitter en grupp personer i svart. De berättar att de vurmar för legenden om Dracula och därför besöker Whitby varje år. Även under pandemin.

ANDRA LÄSER