John Storgårds ny chefsdirigent för BBC:s Filharmoniker

John Storgårds har utsetts till ny chefsdirigent för BBC:s Filharmoniker. Storgårds kontrakt med BBC Philharmonic Orchestra är treårigt med start i mars 2023.

John Storgårds blir chefsdirigent för BBC:s Filharmoniker från och med mars 2023.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
29.11.2022 17:30 UPPDATERAD 29.11.2022 17:43
Till kontraktet hör årligen minst 6 konsertprojekt i orkesterns hemsal Bridgewater Hall i Manchester samt 2 konserter vid BBC Proms festivalen i London. Dessutom ingår turnéer, studio- och skivinspelningar. John Storgårds är också i fortsättningen konstnärlig ledare för Lapplands kammarorkester  och förste gästdirigent för Kanadas National Arts Centre Orchestra i Ottawa. Storgårds har i Finland också varit bland annat Helsingfors Stadsorkesters chefsdirigent (2009-2015). Han gästdirigerar regelbundet internationella topporkestrar, så som Berlins och Münchens Filharmoniker, Bambergs Symfoniker och till exempel New Yorks Filharmoniker.
BBC:s Filharmoniker är en  bekant orkester för Storgårds. Samarbetet började våren 2010, år 2012 blev han orkesterns förste gästdirigent och 2017 gästande chefsdirigent.
– Med stor entusiasm fördjupar jag nu ytterligare mitt förhållande till denna fina orkester genom att bli deras chefsdirigent. Vårt förhållande är byggt på mycket starkt partnerskap, musicerande av högsta klass, samt förtroende. BBC:s Filharmoniker är vida kända som en utomordentligt briljant, skicklig och mångsidig orkester. Det är med stor stolthet som jag nu fortsätter den gemensamma musikaliska resan med denna fina orkesters toppmusiker och ypperliga personal, säger John Storgårds i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER