Alkohol och raketer ger nödcentralerna fullt upp på nyåret

Fyrverkeripjäser och alkohol. Det är de faktorer som gör nyårsnatten till en av årets mest hektiska på nödcentralerna.

Följ bruksanvisningen och använd skyddsglasögon när du hanterar fyrverkeripjäser. Det är rådet från Nödcentralsverket. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
31.12.2022 10:45
Medan det på många håll på lördagen rustas för nyårsfest, bereder sig nödcentralerna på en bråd natt. 
I fjol ringdes det 14 846 gånger till nödnumret 112 från klockan 18 på nyårsaftonskvällen och ett dygn framåt. Det skriver  Nödcentralsverket i ett pressmeddelande.
De vanligaste uppdragen handlade om vandalism, brott mot ordningslagen eller annat störande beteende, fall och andra sjukdomsfall.
Nödcentralerna förmedlade 7 458 utryckningsuppdrag, de flesta till akutvården.
Nyårsnatten är en av de mest hektiska för nödcentralerna. Det är alkohol och fyrverkerier som ställer till det, enligt pressmeddelandet.
Ari Ekstrand, branschchef för hälsovård vid Nödcentralsverket, påminner om vikten av att man är försiktig med nyårsraketer. Följ bruksanvisningen och använd skyddsglasögon, är hans uppmaning.
”Med skyddsglasögon kan man undvika nästan alla medelsvåra och svåra ögonskador orsakade av fyrverkerier”, säger han i pressmeddelandet.
Det är viktigt att också beakta brandsäkerheten vid användningen av fyrverkeripjäser och i avfallshanteringen.
Nödnumret finns till för brådskande situationer, då liv, hälsa, egendom eller miljö är i fara eller det finns behov av att akut få myndighetshjälp till platsen.
Ekstrand lyfter fram att alla kan hjälpa till i mindre allvarliga situationer, och att det i sådana inte är sagt att man behöver tillkalla myndigheter.
”En kompis eller en okänd hjälpbehövande ska inte lämnas ensam.”

ANDRA LÄSER