Kroatien några nummer för stort

Landslagstränaren Ola Lindgren var före match inne på att det är tuffa kvalmatcher mot så bra lag som Kroatien som kan lära de finska spelarna allra mest. Att Kroatien skulle vinna stod klart på förhand men inledningsvis stod Finland upp riktigt bra.

Mikael Mäkelä gjorde många fina räddningar men det räckte inte mot den kroatiska övermakten.
Jonas von Wendt
13.04.2022 20:54 UPPDATERAD 14.04.2022 08:22
Påhejad av en entusiastisk hemmapublik i Myrbacka kunde Finland hålla jämna steg en bit in på första halvlek. Mikael Mäkelä gjorde några fina parader mellan stolparna och Robin Granlund satte några tunga skott som höll Finland med i matchen. Robins brorsa, storskytten Max Granlund, saknades och visst hade Finland behövt både hans fysik och ruskiga skott från distans. Robin Granlund gjorde fyra mål före paus.
Ett aggressivt försvarande Kroatien lyckades lite för ofta hålla Finland långt borta från lägena och ytorna du gör mål på. I stället var domarnas händer uppe lite för ofta för att markera att Finlands spel i offensiv zon var för passivt.
Passivt kanske det inte var men då du har en drös världsspelare emot dig blir det ofta svårt. Att gästerna var några nummer för stora stod klart väldigt tidigt.
Kroatien ledde hela tiden och en bit in i första halvlek kom rycket som visade sig bli avgörande.
Kombinationen med en tät defensiv och en snabb och varierad offensiv brukar bära frukt. Så också då kroaterna kom farande i kombination efter kombination.
Sju mål upp i paus blev till slut 21-34.
Kroatien gjorde mål då man kände för det medan hemmalaget måste jobba oerhört mycket hårdare för varje fullträff.
Positivt var att Finland lyckades göra så pass många mål mot detta motstånd. Med lite bättre skärpa kunde kanske Kroatiens segermarginal ha varit ensiffrig.
– Jag förväntar mig inte att vi ska kunna besegra lag som Kroatien. Men nu var inställningen betydligt bättre än mot Danmark som vi mötte förra året. Den matchen hade vi förlorat redan på förhand, nu gav vi allt. Besviken kan jag inte vara, säger Lindgren i förbundets pressmeddelande.
Returen spelas nere i Kroatien på lördag. Det sammanlagda resultatet avgör vilket lag som får spela VM nästa år i Sverige och Polen. Det laget blir Kroatien. Finland får åka söderut och lära sig lite till om handboll på toppnivå.
– Kanske vi till och med försökte lite för mycket i hemmamatchen. Vi åker ner dit och försöker bli lite bättre igen, säger Lindgren.

VM-kval

Finland-Kroatien 21-34 (9-16)
Finland: Robin Granlund 5, Fredrik Karlsson 3, Gusten Montonen 3, Miska Henriksson 2, Linus Lindberg 2, Santeri Vainionpää 2, Viktor Grönmark 1, Benjamin Helander 1, Roni Syrjälä 1, Sebastian Säkkinen 1
Finland vann sin grupp i VM-kvalets första fas efter segrar över Estland och Storbritannien samt oavgjort mot Georgien.
I den andra och avgörande kvalfasens första del ställdes Finland mot Ukraina. Ukraina avbröt sitt kval på grund av den ryska invasionen och Finland avancerade till den andra och sista delen på walkover.
I den avgörande kvalfasens andra del väntade Kroatien. Efter storförlusten i Vanda lär inte lördagens retur på påskafton i Kroatien bli någon rysare.
Det sammanlagda resultatet avgör vilket av lagen som går till VM 2023 som spelas i Sverige och Polen.

ANDRA LÄSER