Beslut om inställt U18-VM upprör: "Oacceptabelt, diskriminering"

På julafton meddelade det internationella ishockeyförbundet (IIHF) att U18-VM för damer ställs in – två dagar innan JVM för herrar börjar.

U18-VM i ishockey för damer ställdes in.
U18-VM för damer skulle ha spelats i Linköping och Mjölby den 8–15 januari 2022, men ställs nu in precis som i fjol. U20-VM för herrar inleddes å sin sida på annandag jul och finalen i Kanada spelas den 6 januari.
Det internationella ishockeyförbundet, IIHF, som meddelade styrelsebeslutet om att ställa in turneringarna i januari på julafton, säger sig ha tagit beslutet med hänsyn till smittspridningen av covid-19.
IIHF:s beslut har bemötts av en våg av kritik.
På twitter skriver förra tennisstjärnan Billie Jean King att det är "oacceptabelt" och "bidrar till att bredda klyftan mellan dam- och herridrott".
Även lagkaptenen för USA:s damlandslag i ishockey, Kendall Coyne Schofield, skriver: "Internationella ishockeyförbundet har prioriterat herrishockeyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringar – oacceptabelt. Se till att hitta en lösning att genomföra turneringen på ett säkert sätt, precis som man gjort med killarna".
"Det här har inget att göra med säkerhet om de kan genomföra herrarnas JVM. Där det finns en vilja finns en väg. Jag ifrågasätter "viljan", skriver legendariska Hayley Wickenheiser på Twitter.
"Det är väldigt förolämpande och nedvärderande att ställa in (inte ens flytta) damernas U18-VM medan herrarnas turnering genomförs två år i rad. Ni kan bättre", skriver kanadensiska OS- och VM-guldmedaljörmålvakten Shannon Szabados.
"Det här är mer än en besvikelse. IIHF har kontinuerligt prioriterat herrarnas mästerskap under pandemin men U18-damernas mästerskap ställs in – igen. Damernas U18-VM måste spelas den här säsongen precis som U18-herrarnas och herrarnas VM. De förtjänar det", skriver amerikanska OS-vinnaren Meghan Duggan.

Räty efterlyser stöd av Ishockeyförbundet

Finlands ishockeyförbund publicerade ett inlägg på Instagram där man beklagade sig över IIHF:s beslut.
"Det grämer nu, men vad kan man göra: IIHF har beslutat att ställa in flickornas VM och övriga turneringar i januari".
Landslagsmålvakten Noora Räty anser att man på förbundsnivå kunde ha gjort klart mycket mer för sitt landslag.
"Hur så 'vad kan man göra'? Ta ställning till att hur orättvist det är att ställa in turneringen", skriver Räty i sin Instagram story.

"Diskriminering i våra ögon"

Det svenska U18-landslaget har i ett öppet brev till förbundet krävt att mästerskapet får nya speldatum – och flyttas fram, i stället för att helt och hållet ställas in. I ljuset av att det på herrsidan spelas ett mästerskap under så gott som samma period blir beslutet orättvist, skriver laget.
”Smittar vi mer än killarna?", frågar laget, som också ifrågasätter varför herrspelarna fått vara i en tiodagarsbubbla inför mästerskapet medan damerna inte fått det.
Laget motsätter sig inte smittskyddsåtgärder, utan säger att de respekterar att förändringar krävs med tanke på omständigheterna.
De skriver: ”Med tanke på logistiken kan man tro att det är första gången men samma sak hände förra året. Killarna fick spela, tjejerna fick vara hemma i besvikelse. Var är rättvisan i det här? Hur länge ska det få vara så här?”
Beslutet kan leda till att ishockeyspelare på damsidan ger upp sina drömmer, poängterar laget, som ser hanteringen av frågan som ett jämställdhetsproblem.
”Vi känner oss förminskade. Det här är diskriminering i våra ögon”.

ANDRA LÄSER