Nyrenoverad Big Ben ringer in nyåret efter flera års paus

Byggnadsställningar plockas bort runt den nyrenoverade klockan Big Ben, vars timvisare är drygt fyra meter lång. Arkivbild
För första gången på flera år kan Londonborna återigen ställa klockan efter Big Ben. Det 96 meter höga klocktornet i norra gaveln på parlamentsbyggnaden i London har till stor del varit dolt av byggnadsställningar sedan 2017 då ett stort renoveringsarbete påbörjades, skriver The Guardian.
Konservatorer har bland annat restaurerat och målat urtavlan och visarna på klockan, som har varit tyst under långa perioder. På nyårsafton ringer klockan in det nya året, men inte förrän till våren kommer den ursprungliga klockringningsmekanismen att vara återställd.
Upprustningen av klocktornet har stött på flera problem längs vägen då man upptäckt bombskador från andra världskriget, asbest, giftig blyfärg, skadade sniderier och krossat glas på klockans visare.
Den ursprungliga notan för renoveringen har stigit med 18,6 miljoner pund till 79,7 miljoner pund, närmare en miljard kronor.
ANDRA LÄSER