Verstappen snabbast i kvalet – slipper straff efter incident

Pole position och guldläge att säkra VM-titeln. Men alla var inte nöjda med Red Bulls Max Verstappens kval. – Det han gjorde är något man absolut inte kan göra, säger McLarens Lando Norris.

Red Bulls Max Verstappen kan säkra VM-titeln i söndagens lopp.
08.10.2022 12:58
Red Bulls Max Verstappen var snabbast i kvalet till Japans grand prix i vad som var ett väldigt tajt kval. Verstappen slog Ferraris Charles Leclerc med en hundradel. Carlos Sainz, även han Ferrari, slutade trea.
Under kvalet var Verstappen, som kan säkra VM-titeln i formel 1 i helgen, inblandad i en incident tillsammans med McLarens Lando Norris.
– Jag körde ganska långsamt och ville accelerera snabbt då jag hade kalla däck. Lando försökte passera i samma ögonblick, så han var tvungen att undvika mig. Som tur var hände ingenting, säger Verstappen.
Norris hamnade ute i gräset till följd av situationen och menade efteråt på att Verstappen borde straffas.
– Det finns inga regler för vad vi får lov till att göra, men att göra det som han gjorde där … det är något man absolut inte kan göra, säger Norris.
Domarna tittade på incidenten efter kvalet, men enligt AP och andra medier beslutade sig domarna för att "bara" ge Verstappen en tillrättavisning, vilket innebär att han behåller pole position.
Vinner Verstappen söndagens grand prix i Japan, samtidigt som han kör loppets snabbaste varv, säkrar han VM-titeln.
Alfa Romeos Valtteri Bottas slutade tolva i kvalet.

ANDRA LÄSER