Olympiska kommittén ryter till – så här får det inte se ut på OS-pallen

Internationella olympiska kommittén (IOK) ryter till och påpekar att munskydd är ett måste under OS, även vid prisceremonier. Detta då flera simmare tagit av sig sina skydd och kramat varandra på prispallen.

OS-medaljörerna ska behålla munskydden på – även vid prisutdelningar. Här amerikanerna Jay Litherland (silver), Chase Kalisz (guld) och australiern Brendon Smith (brons) efter herrarnas 400 meter medley.
25.07.2021 08:10 UPPDATERAD 25.07.2021 09:49
Det råder munskyddstvång på alla OS-arenor, både inomhus och ute. Och det gäller samtliga – idrottare, funktionärer och personal samt journalister – som en del av arrangörernas strikta åtgärder för att motverka spridningen av covid-19.
– Det är inte något som är bra att ha. Det är något som alla måste ha, säger IOK-talespersonen Mark Adams.

På prispallen

Amerikanen Chase Kalisz tog av sig munskyddet på prispallen efter sitt guld på 400 meter medley. Han kramade dessutom om landsmannen och silvermedaljören Jay Literland. Också han utan munskydd. Även bronsmedaljören Brendon Smith, Australien, tog av sig sitt skydd.
Lite senare stod tolv simmaren från Australien, Kanada och USA på pallen efter damernas 4x100 frisim och kramade om varandra. Alla utan munskydd.
– Vi uppmanar alla att hålla sig till reglerna, säger Adams.
– Självklart är det många känslor i omlopp när man har tagit en medalj och vi känner med idrottarna.
– Det finns tyvärr en del (regler) som vi har behövt strama åt. Vi måste verkligen hålla oss till dessa – för vår egen skull, för alla skull och för att spelen ska kunna genomföras på ett säkert sätt, fortsätter Adams.

Tio nya fall

Under OS-invigningen i fredags stack ett par länder ut. Trupperna från Kirgizistan och Tadzjikistan äntrade OS-arenan utan munskydd – i kontrast till så gott som samtliga övriga deltagare som följde reglerna och täckte mun och näsa.
Ytterligare tio fall av smitta som kopplas till spelen rapporterades under söndagen och totalt har nu 123 personer smittats i juli.

ANDRA LÄSER