Ryssland stängdes av från årets vinter-OS på grund av det som Internationella olympiska kommittén (IOK) betecknade som organiserad massdopning. Och även om 168 ryska idrottare tilläts tävla i Pyeongchang under neutral flagga är Rysslands olympiska kommitté fortfarande avstängd.
Frågan är hur länge till avstängningen ska gälla och vad som avgör det. IOK:s exekutiva kommitté sammanträdde på lördagen i Pyeongchang och tog upp frågan utan att meddela något besked.
Bland annat redovisades en utredning som gjorts om hur de ryska idrottarna som tävlat under OS som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR) skött sig. IOK vill också ha bevis för att den ryska anti-dopningsorganisationen Rusada går att lita på i fortsättingen.
Vädjade
Under sessionen, som hölls bakom stängda dörrar, vädjade två ryska företrädare, OAR:s truppchef Stanislav Pozdnjakov och Jevgenia Medvedeva som tog silver i konståkning, till IOK om att lyfta avstängningen, uppger nyhetssajten Inside The Games.
Med något besked kom aldrig.
"IOK fortsätter debattera frågan i morgon. Exekutiva kommittén sammanträder igen i morgon bitti", skriver IOK:s pressavdelning i ett uttalande på lördagskvällen, koreansk tid.
Käppar i hjulet
Ryska olympiska kommittén har hoppats på ett positivt besked och bli välkomnade tillbaka in i OS-familjen igen för att kunna marschera in under den ryska flaggan på söndagens avslutningsceremoni.
Förhoppningarna var stora att kunna lägga dopningshistorierna bakom sig och satsa vidare mot sommar-OS i Tokyo om två år.
Men de senaste dagarnas avslöjanden om dopade ryssarna kan sätta käppar i hjulet.
Först fälldes curlingspelaren Alexander Krusjelnitskij för att ha använt den förbjudna substansen meldonium, vilket innebar att OAR:s bronsmedalj i mixeddubbel i stället gick till Norge.
Få guld
Därefter meddelades att den ryska bobåkaren Nadezjda Sergejeva fastnat i en kontroll efter att ha använd en hjärtmedicin som finns på anti-dopningsorganisationen Wadas förbjudna lista.
Dopningshistorien har också satt sina spår när det gäller de ryska framgångarna i OS. Flera av landets stjärnor saknas i Pyeongchang och de ryska idrottarna, som tog 13 guld i Sotji för fyra år sedan, har bara tagit ett guld, sex silver och nio brons och återfinns på 15:e plats i medaljligan. Ett anmärkningsvärt ras.
Ett positivt återvälkomnande besked från IOK anses också vara en viktig signal för anseendet kring rysk idrott som får världens blickar riktade mot i sommar då fotbolls-VM avgörs i landet.
Ryska dopningsskandalen
Efter anklagelser om massdopning under OS i Sotji 2014 stängde Internationella olympiska kommittén (IOK) av 43 ryska idrottare på livstid från OS.
Strax innan OS friades 28 av idrottarna av Idrottens skiljedomstol, Cas, som ansåg att bevisningen inte höll. Dessutom fick elva idrottare straffen sänkta till att gälla endast OS i Pyeongchang.
Efter de friande domarna sökte Ryssland OS-ackreditering för 13 idrottare och två ledare – vilket avslogs av IOK.
I december 2016 stängdes Ryssland som land av från OS – men IOK tillät 168 idrottare att tävla under neutral flagg
Den utbredda ryska dopningshärvan kom först upp till ytan inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.
McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna – en avstängning som kvarstår.
Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.
ANDRA LÄSER
Ben Zyskowicz
IL: Ben Zyskowicz misshandlad i Helsingfors – ”Skällde ut mig för Nato och för judendomen”
25.03.2023 14:05

Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25

Välgörenhet
När Magnus Londen ville hjälpa Ukraina strömmade pengarna in – samlade ihop till 9 terrängbilar och 50 generatorer
25.03.2023 11:00

Kriget i Ukraina
”Jag har armar, ben och könsorgan i behåll” – så mår finländarna som skadades under rysk granateld för en vecka sedan
25.03.2023 05:01

