Vem skjuter en mamma som bär på sin nyfödda bebis?

Sverige har fått en ny exportsuccé. Det är en minst sagt laddad vara, nästan explosiv i värsta fall. Det är inte stuprörsjeans, tuggummipop eller rostfritt stål. Det handlar om kriminalitet.

Polisens brottsplatsundersökare i Ribersborg i Malmö 27.8.2019 efter att en kvinna, med sitt lilla barn i famnen, hade skjutits till döds.
Fredag med FakirPeter Al Fakir
20.09.2019 07:02 UPPDATERAD 20.09.2019 08:25
I många år har vi ojat oss över bulgariska stöldligor, organiserat rumänskt tiggeri, jugoslaviska maffian och irländska plattläggare. Utländska ligor som kommer till landet och ställer till oreda. Nu är det vår tur att skicka i väg medborgare som gör brott utomlands. Jag talar inte om Norrmalmstorgsrånaren Clark Olofssons knarkstöt i Nederländerna eller lasermannen John Ausonius mord på en kvinna i Tyskland. Det här är nya krafter som prövar sina vingar i Europa trots att marknaden för skjutningar i Sverige knappast har mättats.
"Så blev svenska bröderna Finlands mest hatade män” skriver Aftonbladet efter att två svenska medborgare skjutit mot finländska poliser i Borgå. Nu hade den ena i och för sig dubbelt medborgarskap, men de verkar mestadels ha gått som lärlingar i brottets bana i Sverige. Visst fick Sverige besök av Åmselemördaren Juha Valjakkala på 1980-talet, men inte ens han var så korkad att han försökte lura poliser i en dödsfälla.
I Danmark fortsätter utredningen efter att två svenskar sköts ihjäl i Köpenhamn i en gänguppgörelse. Inte bara tar sig svenskar över Öresundsbron för att begå brott, de blir mördade där också. Mördade av svenskar som det ser ut. Nu har danska röster börjat höjas för att stänga gränserna, denna gång inte för att hålla flyktingvågen ute, utan för att hålla svenskarna borta.
Dessutom är svenska rasister en stapelvara i varje nazisttåg med självaktning i Norden. För att inte tala om svenska terrorister som sitter i läger i Irak och Syrien och längtar hem. Den svenska exporten är alltså ett veritabelt smörgåsbord av småbus, mördare och livsfarliga extremister.
Inte för att det saknas kriminalitet på hemmaplan. I veckan begravdes läkaren som mördades i Malmö med sitt nyfödda barn i armarna. Ett exceptionellt rått mord som har berört en hel nation. Många ser det som en gräns som har passerats. Frågan är om inte den gränsen redan har flyttats för längesedan bland de kriminella, det är bara resten av samhället som inte hänger med.
När den svenska kriminallitteraturen fick ett nytt uppsving internationellt med Stieg Larsson så återkom ständigt frågan hur man kunde skriva om så mycket död i det trygga Sverige. Med mordet på småbarnsmamman verkar verkligheten ha kommit ikapp fiktionen.
Kanske har även jag ruckats i min medelklasstillvaro den senaste tiden. Jag har vänner som bor i Ribersborg där kvinnan mördades, jag har släkt i Bromma där ett annat mord skedde på en ung kvinna. Kanske är den här texten skriven i affekt och att verkligheten bortom den mediala fetischismen kring gängkriminalitet fortfarande är trygg för de flesta svenskar. Det vill säga, alltjämt mer Bullerby än "bullerby” som i sprängningar och handgranater.
Men vem skjuter en mamma som bär på sin nyfödda bebis?

ANDRA LÄSER