Fazer slutar med Dumleklubborna

Dumlegodiset finns numera i många utföranden. 1987 lanserades den inslagna dumlekolan. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

De platta Dumle-slickepinnarna har sålts sedan 1945. Nu lägger Fazer ner produktionen, men kanske inte för gott.

De klassiska Dumleklubborna med chokladöverdragen kola kommer att försvinna från butikshyllorna, meddelar tillverkaren Fazer. Tillverkningen upphör i mars 2021.

Fazer uppger att beslutet beror på att produktionslinjen har nått slutet på sin tekniska livslängd. De senaste åren har den blivit allt svårare att underhålla och reparera.

"Vi har under en lång tid försökt hitta för att fortsätta produktionen av Dumleklubban, men måste nu konstatera att detta inte längre är möjligt. Det har varit en utmaning att med dagens moderna teknik hitta en produktionslösning till den klassiska Dumleklubban", säger Anne Repo, marknadsföring på Fazer konfektyr i ett pressmeddelande.

Enligt Repo kan dock godissorten göra comeback i framtiden. Bolaget arbetar på en lösning för att kunna producera "en ny variant" av Dumleklubban, som enligt Repo fortfarande är omtyckt av många konsumenter.

Dumleslickepinnarna har en historia som sträcker sig till 1945, då det svenska företaget Mazetti tillverkade den första versionen. Slickepinnen fick namnet Dumle 1960, och när Mazetti förvärvades av Fazer 1975 blev den en del av bolagets varumärkesportfölj.

Dumleprodukterna tillverkas på Fazers fabrik i Vanda och säljs i 30 länder runtom i världen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning