Fazer säljer sin restaurangverksamhet till brittiskt företag – prislappen nästan en halv miljard

Det finns 3 900 anställda inom Fazer Food Service i Finland. Bild: Lukas Kallenberg/SPT

Fazer har beslutat att effektivisera sin verksamhet och väljer därför att sälja sin restaurangverksamhet för att kunna koncentrera sig på bageriprodukter och konfektyrer.

Fazer säljer sin restaurangverksamhet Fazer Food Service till det brittiska bolaget Compass Group PLC för 475 miljoner euro, skriver Fazer i ett pressmeddelande.

– För Fazer Food Services inleds en ny fas med ett ännu tydligare fokus på tillväxt och utveckling av verksamheten, säger Cristoph Vitzthum, koncernchef för Fazer.

Fazers motivering för försäljningen är att deras huvudsakliga försäljning av bageriprodukter och konfektyrer inte har särskilt bra synergier med måltids– och restaurangtjänster. Inga uppsägningar kommer att ske som en del av affären utan alla 7 000 anställda inom Fazer Food Service, varav 3 900 i Finland, får byta arbetsgivare till Compass Group PLC.

Compass Group PLC är en globalt sett ledande aktör inom måltidsservice med verksamhet i 45 länder. Företaget har 600 000 anställda och en omsättning på 26 miljarder euro. Som en del av försäljningsavtalet får Compass Group PLC använda sig av Fazers varumärke i Finland i tre år framöver. Försäljningen måste ännu godkännas av EU–kommissionens konkurrensmyndighet.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54