Fazer gjorde brödpåse av havreskal

En brödpåse som till en viss del består av havreskal ingår i bageriets program för hållbar utveckling, säger Piia Soininen-Tengvall på Fazer Bageri Finland. Bild: Jaakko Lukumaa

Att havre duger till mycket vet vi, det används inte längre i bara havrebröd och gröt, utan också i mjölk, grädde och en rad andra växtbaserade livsmedel. Nu har livsmedelskoncernen Fazer också utvecklat havrepåsen, en brödpåse som till 25 procent består av havreskal.

"Havreskal uppstår som en biprodukt vid produktionen av många havreprodukter. Tidigare har skalen gått till energiproduktion och djurfoder. Den senaste innovationen, påsen av havreskal, är alltså cirkulär ekonomi i sin ädlaste form", säger vd Jarkko Arrajoki vid Fazer Kvarn Finland.

Havreskalen som används i förpackningen kommer från bageriets havrekvarn i Lahtis. Påsen av havreskal har krävt år av utvecklingsarbete. Fazer har jobbat tillsammans med företag, forskningsinstitut och läroanstalter inom branschen. Påsen görs till 25 procent av havreskal och den kan återvinnas som kartong.

"Till en början verkade det omöjligt att tillverka en påse av havreskal. Livsmedelsförpackningar måste vara säkra och samtidigt hålla produkten färsk. En brödpåse måste också vara ångtät för att den ska skydda brödet från att bli hårt. Av elva olika versioner hittade vi slutligen en lämplig", säger Piia Soininen-Tengvall, chef för förpackningsutveckling på Fazer Bageri Finland.

Havrepåsen har testats i oberoende laboratorium och bageriet har fått grönt ljus för att använda förpackningsmaterial av havreskal för livsmedel.

Papperspåsen är bara startskottet, nu funderar koncernen på hur havreskal skulle kunna användas i större omfattning vid tillverkning av papper och förpackningar. För närvarande bygger Fazer också en xylitolfabrik i Lahtis där man ska framställa xylitol ur havreskal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning