Favoriten Frankrike har lärt sig av misstagen

En fransk supporter på röda torget i lördags. Bild: AFP-Lehtikuva/Mladen Antonov

Tårarna från finalförlusten i EM för två år sedan har torkat. I dag ska Frankrike spela hem VM-guldet inför miljontals drömmande fransmän. – Jag bryr mig inte om hur det ser ut, bara vi vinner, säger Antoine Griezmann.

Franska tidningen L'Équipe valde att fronta sin gårdagstidning med mängder av firande supportrar på Champs-Élysées. "Vi ses imorgon", löd rubriken och hintar om det favorittryck som just nu ligger på de franska spelarnas axlar.

Men laget som förlorade en mästerskapsfinal på hemmaplan så sent som för två år sedan, vägrar att ryckas med i det snacket.

– Ärligt talat så är vi i vår bubbla, säger målvakten och kaptenen Hugo Lloris enligt AFP.

– Vi vet såklart vad som händer i Frankrike, ännu mer efter att ha sett alla bilder efter Belgien-matchen. Men vi möter en motståndare av hög kvalitet och de förtjänar att vara i finalen lika mycket som vi, fortsätter han.

Kroatien har spelat förlängningar i tre matcher, varav två gått till straffar, fram till finalen vilket i tid betyder en hel match mer spelad än Frankrike. Det kommer inte att påverka matchen tror Lloris.

– De har visat att de har den fysiska och mentala styrkan för att vinna, säger han.

Minns EM 2016

För Frankrike blir ett VM-guld det första sedan förbundskaptenen Didier Deschamps ledde 1998-laget till guld som kapten. Det blir också en revansch för den svidande förlusten i EM-finalen på hemmaplan 2016, även om 14 spelare i laget inte ens var med då.

– Tårarna från EM 2016 har torkat men det finns fortfarande kvar i en liten hörna av folks medvetande, säger mittfältaren Blaise Matuidi enligt AFP.

– Men vi vet hur det är att spela i en final och kommer gå in i den här annorlunda. Vi kommer att göra allt för att uppfylla vår dröm om att lyfta VM-pokalen.

Griezmann har förändrats

Antoine Griezmann vann skytteligan på sex mål i den turneringen, men det hade han inte mycket för när laget ändå förlorade finalen mot Portugal menar han.

– Efter det sa jag till mig själv: Jag sa göra färre mål och se om vi kan vinna.

I år har det blivit två straffmål, och två assister.

– Mitt spel har förändrats, nu håller jag mer i bollen till exempel. Om jag gör mål är det ju fantastiskt, men jag är mer en spelare som tänker på laget än på att göra mål, säger Griezmann.

För två år sedan firade de semifinalsegern mot VM-mästaren Tyskland vilt. Så har det inte varit den här gången.

– Det finns ingen eufori, jag har inte känt den i alla fall. Vi är nöjda över att vara här och medvetna om att detta är den största matchen för året, säger förbundskaptenen Didier Deschamps.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning