Favorit i repris – HIFK och Dicken gör upp om guldet

HIFK:s Kathlen Ax var den stora guldhjälten i finalerna våren 2019. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

HIFK och Dicken möts i finalerna i handbollens FM-serie. Det är sjunde gången i följd som de två Helsingforslagen ställs mot varandra i finalerna.

HIFK spelar i finalerna i FM-serien för smått otroliga 18:e gången i följd medan motståndarna Dicken spelar om guld för sjunde gången i följd.

Under de sex senaste åren har Helsingforsgiganterna kämpat om guldet med HIFK som mästare två gånger medan Dicken tagit hem guldet fyra gånger. För två år sedan var det IFK som gick segrande ur finalserien och är regerande mästare då förra säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

HIFK tog sig till final genom att besegra KyIF med 3–0 i semifinalserien. De stjärnprydda hade inga större problem att avfärda det unga Kyskslättlaget med 32–21, 25–17 och 32–25.

Mångåriga lagkaptenen och stjärnspelaren Linda Cainberg gjorde comeback i den tredje semifinalen efter att ha lagt ner sin karriär efter förra säsongen. Också Sara Jäntti var tillbaka på planen efter sin skadefrånvaro.

Dicken fick kämpa betydligt hårdare för att ta sig till final. Efter att ha förlorat den första semifinalen mot GrIFK med 20–22 lyckades Drumsölaget vända underläge till förlängningsseger i en dramatisk andra semifinal där GrIFK såg ut att göra segermålet med nio sekunder kvar på klockan. Men Anna Lindholm satte 23–23 i slutsekunden. I förlängningen var Dicken bättre och segrade med 28–26.

De två följande matcherna slutade i klara Dickensegrar med 26–19 och 24–17.

I Dicken har unga niometerstrion Matilda Peitsaro, Anna Westerlund och Malena Heikkinen tagit stort ansvar och i mål har Kira Itkonen spelat starkt.

Petra Gostowski har varit säsongens stora utropstecken i HIFK och Dickenspelarna får se upp med henne och alltid farliga Kathlen Ax.

Här är det preliminära matchprogrammet för vårens finaler.

16.4 HIFK–Dicken

18.4 Dicken–HIFK

22–23.4 HIFK–Dicken

25.4 Dicken–HIFK

29.4 HIFK–Dicken

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning