Anthony Fauci slår tillbaka mot Donald Trumps reklamfilm

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci lyssnar på president Donald Trump under en presskonferens i april i år. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

USA:s ledande smittskyddsexpert berömmer president Donald Trump i en ny reklamfilm. Men Anthony Fauci vill inte förekomma i någon valpropaganda, och säger att hans ord har förvanskats.

– Jag kan inte tänka mig att någon skulle kunna ha gjort mer.

Orden är Anthony Faucis, och de sägs i en reklamfilm för president Donald Trump inför det kommande presidentvalet.

Men smittskyddsexperten – som under Trumps presskonferenser om coronaviruset i våras blev ett känt ansikte över stora delar av världen – slår tillbaka och säger att hans uttalande inte alls gäller Trump, vilket alla som ser klippet leds att tro.

I den halvminutslånga reklamfilmen säger en berättarröst precis före Faucis ord att "president Trump tog sig an viruset med full kraft, precis som ledare ska göra", men klippet på experten kommer från en intervju med Fox News i mars, där han pratar om arbetet han och hans egna grupp specialister gjorde.

I ett skriftligt uttalande till CNN säger Fauci att "under mina nära fem årtionden i det allmännas tjänst har jag aldrig officiellt stöttat någon politisk kandidat" och fortsätter:

"Kommentarerna som tillskrivs mig utan mitt medgivande i Republikanernas kampanjfilm är tagna ur sitt sammanhang från ett brett uttalande gjort för flera månader sedan om insatserna som federal hälsovårdspersonal stod för".

Trumpkampanjen å sin sida försvarar filmen och användandet av citatet, först genom kampanjchefen Tim Murtaugh, och någon timme senare av presidenten själv.

"Det är verkligen Dr Faucis egna ord. Vi har gjort ett 'fenomenalt' jobb enligt vissa guvernörer. De flesta håller med. Och nu kommer nya vaccin och botemedel, långt tidigare än förutspått", skriver Trump på Twitter.

Enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet har drygt 214 000 amerikaner mist livet till följd av coronaviruset och 7 761 000 personer har smittats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning