Fattoruso kommer igen

Bild: Skivkonvolut

Hugo Fattorusos nya skiva handlar om mer än uppvärmda rester från 70-talet.

JAZZ

Hugo Fattoruso

Hugo Fattoruso Y Barrio Opa

(Farout)

Pianisten och multiinstrumentalisten Hugo Fattoruso (född 1943) från Uruguay var så gott som bortglömd i årtionden. På 70-talet medverkade han på skivor av bland annat Airto Moreira och Eumir Deodato. På Airtos klassiker Tombo in 7/4 spelar Fattoruso.

Ännu tidigare var han med i Los Shakers, som var Sydamerikas svar på Beatles. Senare har han samarbetat med Milton Nascimento och Chico Buarque. På skivan Hugo Fattoruso Y Barrio Opa går musiken i liknande spår som på 70-talet, då bandet Opa verkade i USA.

På skivan blandas jazzfunken med traditionella uruguayanska candomberytmer, bossa och samba. Både skivans omslag och musiken är på ytan så sjuttiotalistiska, att man kunde tro att detta är en nyutgåva. Fattoruso hörs mest på Rhodes, men även andra årgångsklaviaturer finns med i spelet, inte minst analogklingande syntar. Pianisten är i god form och bjuder på saftiga solon från de olika instrumenten.

Förutom en kvintett med bland annat brodern Francisco Fattoruso på bas, medverkar brodern Silva som med sina trummor bildar en traditionell candombetrio.

Närmare lyssning ger vid handen att det är fråga om mer än uppvärmda rester från 70-talet. Den inledande La Del Cheche är tämligen hårdkokt jazz, i vilken de rakare rytmerna kompletteras av bland annat walking bass. Candombe Beat Funk är precis vad titeln låter förstå medan Candombe Alto kombinerar candombe med partido alto. Antes / Goldenwings accelererar piggt till den andra delen, som är en återblick från skivan med samma namn från 1976.

En välspelad skiva med sköna låtar som passar särskilt bra för årstiden.

Jan-Erik Holmberg

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning