Fattiga bulgarer säljer sina barn utomlands

En flicka bär sin yngre bror i den romska byn Ekzarh Antimovo, där 97 procent är analfabeter. Bild: Dimitar Dilkoff

1 700–3 500 euro. Så mycket kan en kvinna i Bulgarien räkna med om hon säljer sitt nyfödda barn till adoption utomlands.

Handeln med spädbarn har etablerat sig som en inkomstkälla för människohandlare i Bulgarien. Barnen säljs främst till familjer i Grekland, där adoptionslagarna är liberala.

I fjol undersökte bulgariska åklagare enbart i Burgas smuggling av 31 gravida kvinnor till Grekland och försäljning av 33 babyer. Burgas är ett av centren för den bulgariska människohandeln.

Fallen är svårutredda och brotten är svåra att bevisa eftersom kvinnorna i många fall inte vittnar mot människohandlarna i rätten och också samarbetar med människohandlarna på eget initiativ.

"För att eländet blomstrar"

Människohandlarna kammar hem de stora vinsterna. "Babyförmedlare" som varit länge i branschen låter bygga ståtliga hem till sig själva på förorternas paradplatser.

Kvinnorna som föder barnen bor inte där. De flesta av dem hör till de fattigaste romerna i Bulgarien. Fattigdomen ses som den största orsaken till spädbarnshandeln. I Bulgarien är medellönen 400 euro i månaden, och bland de romska bulgarerna är arbetslösheten hög.

– 97 procent av invånarna är analfabeter, säger Sasjko Ivanov, borgmästare i den romska byn Ekzarh Antimovo, och tillägger att det är de mest utslagna som deltar i barnhandeln.

– Spädbarn säljs för att eländet blomstrar.

Enligt uppgifter i medier förmedlar de mest aktiva människohandlarna till och med sex barn per månad till familjer i Grekland.

Frågar inte

I Grekland är en adoption laglig om den biologiska mamman i närvaro av en notarie uppger att hon vill ge barnet till en viss familj. Att betala mamman för barnet är däremot olagligt, så det sköts i smyg för myndigheterna.

I Bulgarien kan kvinnorna som ger upp sina spädbarn åtalas endast om de har handlat ensamma, utan förmedlare, vilket är ovanligt, säger åklagaren Ivan Kirkov i Burgas. Bristen på bevis gör att det är svårt att åtala förmedlarna, och de som döms får i allmänhet bara små straff.

I regionen Burgas har 16 personer dömts för spädbarnshandel under de senaste fem åren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning