Fasttejpad banan såldes för över hundra tusen euro

En banan som tejpats fast mot en vägg med hjälp av silvertejp såldes för över en miljon. Ej bananen på bilden. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/Scanpix-TT

En banan som tejpats fast mot en vägg med hjälp av silvertejp såldes i veckan för 120 000 dollar, motsvarande cirka 108 000 euro, vid konstmässan Art Basel i Miami. Det skriver The Guardian.

Konstverket som går under namnet "Comedian" har skapats av den italienske konstnären Maurizio Cattelan.

Exakt vad Cattelan vill säga med verket vet nog bara konstnären själv. Enligt The Guardian för verket tankarna till ett skämt i tv-serien Arrested Development, om att rika personer inte vet vad en banan kostar. Cattelan har själv sagt att han köpte bananen för omkring 3 kronor, uppger tidningen.

Enligt Galerie Perrotin, som ställde ut konstverket under mässan, symboliserar bananen global handel samtidigt som den är en klassiskt komisk symbol.

Cattelan ligger bakom ett flertal uppmärksammade konstverk. Bland annat en toalett i 18 karats guld, som tidigare i år stals från Blenheim Palace i brittiska Oxfordshire, där den installerats som en del av en utställning.

Inför en konstutställning på Färgfabriken i Stockholm 2001 skapade Cattelan den kontroversielle vaxskulpturen "Han", som föreställde en knäböjande Adolf Hitler. Verket såldes 2016 för motsvarande 139 miljoner kronor vid en auktion i New York.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning