Fastlagstisdagen är snölös, men studenterna ger sig inte – ordnar pulkatävling på plan mark

Det blir ingen pulkaåkning på Ulrikasborgsbacken på fastlagstisdag i år. Bilden är från samma evenemang i fjol. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Det blir ingen pulkaåkning i backen i år, men den traditionella akademiska tävlingen arrangeras ändå.

Arrangörerna bakom fastlagstisdagens pulkaåkning i Brunnsparken har fått dra fram ett par ess ur rockärmen i år. Som de flesta ställen i södra Finland är också Ulrikasborgsbacken helt snölös inför årets traditionella pulkaåkning.

Men en fastlagsfest blir det i Brunnsparken ändå. Evenemanget har flyttats till grusplanen på andra sidan av Ulrikasborgsbacken. Där bygger man en utomhusscen och sätter upp en jätteskärm.

Nytt för i år är också att man har bjudit in artister som uppträder för fastlagsfolket. Det blir rap med artisterna Ex Tuuttiz och MCP & Kimbo. En ny grej är också ett afterskiområde i Alpanda.

Också den traditionella akademiska pulkaåkningstävlingen med sina fantasifullt byggda kälkar ordnas, men inte i backen.

– Tävlingen hålls i år på plan mark. Det kommer att fungera så att tävlingsteamen har utarbetat ett sätt att dra sitt tävlingsbidrag efter sig eller på något annat sätt åka med det på plan mark. Det visas sedan för åskådarna på den stora skärmen, säger evenemangsarrangören Olli Kiikkilä från teknologföreningen Vapaateekkarit som står för arrangemangen.

Hurdana åkdon som i år kommer att delta i tävlingen vet Kiikkilä inte i detalj, men han avslöjar att ett tävlingsbidrag åtminstone kommer vara en kälke som också fungerar som en bastu.

Fastlagstisdagens evenemang i Brunnsparken är en studenttradition med långa anor, och därför har arrangörerna varit beredda att anstränga sig lite extra för att få till stånd en fest också den här snölösa vintern, berättar Kiikkilä.

– Många studentföreningar har program på fastlagstisdagen, och pulkåkningen har varit en gemensam samlingsplats för studenterna åtminstone sedan 80-talet, kanske även tidigare, säger Kiikkilä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning