Fastkedjade vid bardisken

Merete Mazzarella. Bild: Pressbils

När Merle Thornton och Rosalie Bognor vägrades servering öppnade de sina handväskor, tog fram kedjor och kedjade sig fast vid bardisken varpå polis tillkallades.

Häromveckan föreläste den 86-åriga australiska feministikonen Merle Thornton vid The University of Queensland. Det är nu femtioett år sen Thornton och väninnan Rosalie Bognor väckte stor uppståndelse genom en protestaktion mot den lag som förbjöd kvinnor att besöka allmänna barer. De två damerna – båda gifta med lärare vid The University of Queensland – steg in på baren på ett av Brisbanes mest kända hotell, The Regatta, och beställde var sin drink.

När de vägrades servering öppnade de sina handväskor, tog fram kedjor och kedjade sig fast vid bardisken varpå polis tillkallades. Poliserna började med att be dem överlämna nycklarna till låsen men dem sade damerna sig ha tappat. "Gör oss inte till åtlöje", vädjade poliserna men damerna framhärdade så verktyg måste framskaffas. När kedjorna var sågade – det tog flera timmar – uppmanades damerna lämna lokalen men de stannade istadigt kvar – liksom förövrigt också de reportrar och fotografer som den mediemedvetna Thornton hade förstått att tipsa i förväg – och det blev poliserna som fick avtåga.

I jämförelse med kampen för lika lön kan aktionen tyckas som en putslustighet men i sin föreläsning visade Thornton nog så övertygande att den var viktig. Lagen innebar att kvinnor fick vänta i bilen eller ute på gatan medan männen tog sig ett glas med kamraterna. Manliga och kvinnliga arbetskamrater kunde inte utan vidare gå ut tillsammans efter en arbetsdag. Men särskilt tankeväckande var en kort dokumentär i vilken lagens försvarare – staten Queenslands justitieminister, barkunder och en universitetsdekan – kom till tals. För dem var kvinnor en gång för alla det svagare könet som skulle beskyddas – inte så mycket från spritens vådor som från manlig råhet i största allmänhet och fula ord i synnerhet. För Thornton var det här det verkliga problemet: att kvinnor infantiliserades, att de inte betraktades som fullvärdiga medborgare.

Thornton och Bognor hade medierna på sin sida och kom undan utan repressalier: den sista polis som lämnade baren sa: "Hej då, flickor, ha så trevligt och drick inte för mycket!" och trots att lagen inte upphävdes på länge gick den från den här stunden inte att tillämpa. Det betydde emellertid inte att allt var frid och fröjd för aboriginer hade fortfarande inte tillträde till barerna. Tanken hade varit att kvinnorna skulle göra gemensam sak med aboriginerna men se det gillade inte de dittills så välvilliga medierna: till skillnad från kvinnor var aboriginer inte – ja, vad då? Kanske också medierna i någon mening såg på kvinnorna med överseende och uppfattade dem som om inte putslustiga så i varje fall ofarliga, kanske smått pikanta?

Merete Mazzarella Författare

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning